Нарушения във ВиК-Перник констатира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във ВИК-Перник след извършена проверка.

Това се казва в писмо на комисията до омбудсмана на страната Диана Ковачева във връзка с наложения режим на водоподаване в Перник и няколко населени места.

Омбудсманът поиска проверка.

Става ясно, че ВиК-Перник неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври 2019 година.

Притокът в язовира е 11 908 млн. куб. метра, а разходът за питейно-битово водоснабдяване 16 577 млн. куб. м вода.

Разрешеното от МОСВ количество за този период е 15 500 млн. куб м вода.

Дружеството е използвало 1 млн, куб м. повече.

Припомняме, че по-рано депутати от коалиция "БСП за България" изпратиха писмо до председателя Иван Иванов.

В него настояха комисията да провери качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник. Причината е въведения от 18 ноември воден режим в община Перник, съобщиха от БСП.

БСП призовава КЕВР за проверка на ВиК-Перник

БСП призовава КЕВР за проверка на ВиК-Перник

Искат да знаят как е изпълнен бизнес планът на дружеството

От левицата смятат, че проверката трябва да установи как е изпълнен заложения бизнес план на дружеството.

Социалистите поискаха резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР къч Комисията по енергетика на НС.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Това бе решено на среща между премиера и кмета на Перник

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник 

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник 

Ако се продъжава с разхода, водният режим ще продължим до март месец

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода. По-късно стана ясно и че водният режим в града ще продължи най-малко четири месеца.