Прокуратурата влиза във ВиК-Перник, за да установи дали има виновни за водния режим в Перник. 

Новината съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров след среща при главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев в Съдебната палата. Проведената среща бе по повод кризата с водния режим в града.

Владимиров остана удовлетворен от срещата си при Цацаров и Гешев и заяви, че от прокуратурата също са се самосезирали по случая. Той има уверението на главния прокурор, че ще има среща с Окръжна прокуратура-Перник, като имат волята и желанието да влязат във ВиК дружеството, за да видят как е управлявано. Ако има виновни, да се потърси отговор, настоя кметът на Перник.

Той не посочи за какъв период ще бъде проверката на прокуратурата във ВиК-Перник, за да се установи има ли виновни за създалата се кризисна ситуация в града.

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Това бе решено на среща между премиера и кмета на Перник

Владимиров изтъкна, че е видял редица притесняващи фактори във водното дружество, сред които подценяване на ситуацията и за това е сигнализирал прокуратурата. Той иска органите, които могат да установят причината за водната криза в Перник да проявят активност в настоящата ситуация.

"Ние виждаме, че още от началото на годината има много намалял приток в язовир "Студена" и отокът е бил една константна величина от близо 2 милиона и 300 хиляди кубически метра всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК дружеството, че при този намалял приход се харчи прекалено много вода и нямам как да не бъде създадена кризата", обясни кметът на Перник.

315 000 души в цялата страна на воден режим

315 000 души в цялата страна на воден режим

По думите на Нанков авариите в Перник са се увеличили двойно

Владимиров увери, че спрямо данните, които има за последното денонощие е, че Перник влиза с параметрите зададени от МОСВ за не повече оток от язовир "Студена" от 1 милион кубика. Ако всички ние се ограничим при харченето на вода и ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководство на ВиК дружеството имаме период от 3-4 месеца перничани за имат вода до март месец при ограничено водоподаване, увери кметът на Перник.

Той се надява природата да бъде по-благосклонна, за да може при топенето на снеговете да има вода. Ако всички ние пестим водата и водното дружество се управлява по един по-добър начин, няма да има проблем, смята Станислав Владимиров.

Той е имал среща при премиера Бойко Борисов сутринта, на която е станало ясно, че са осигурени допълнителни аварийни екипи за отстраняване на авариите. Още днес ще има финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция на Перник.

Нинова зове: Свиквайте да носите легени, има климатични промени

Нинова зове: Свиквайте да носите легени, има климатични промени

Тя обвини управляващите, че не са поели отговорност за ВиК сектора

Кметът на Перник заяви, че при настоящия воден режим, ако се продължава с разхода в момента, ще има до март месец воден режим. "Ако няма обилни валежи до март месец Перник остава на воден режим", призна Владимиров.

Търсят се алтернативни решения за водата в Перник, сред които владайският канал. Станислав Владимиров увери още веднъж, че Перник се вмества по параметрите дадени от МОСВ и водният режим започва да изпълнява функциите си.

Малко по-късно от Министерски съвет съобщиха, че отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник.  

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради кризата с водата

Припомняме, че перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам.