315 000 души в цялата страна са на воден режим. Това стана ясно от доклада на двама министри пред депутатите за водния режим.

ВиК Перник е трябвало да действа превантивно за водния режим на Перник, обяви екоминистърът Нено Димов по време на изслушването в парламента.

Нинова зове: Свиквайте да носите легени, има климатични промени

Нинова зове: Свиквайте да носите легени, има климатични промени

Тя обвини управляващите, че не са поели отговорност за ВиК сектора

Язовир "Студена" е единственият водоизточник за града. С близо 2,8 милиона кубически метра вода ще се спести на Перник и Радомир при осъществяване на инвестиционните проекти на ВиК Перник.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков докладва, че ВиК предоставя ежедневни, десетдневни и месечни справки за водните количества в язовир "Студена". Дружеството е изпълнил тези си задължения. Язовирът разчита основно на снеготопенето, обясни той. Той е с обем 25 милиона кубически метра. При 20 милиона кубически метра той прелива, стана ясно още от думите му.

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради кризата с водата

МРРБ е извършило проверка след сигналите. Оказва се,че ВиК Перник е извършило почти всичко необходимо. Оказва се, че воден режим е трябвало да се въведе по места. Явно заради предизборната кампания кметовете отложили въвеждането му, по предположението на Нанков. 

Кметът на Перник трябва да прецени кой е най-добрият воден режим за града. Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник, стана ясно още от доклада на Николай Нанков.

Ремонтът на язовирната стена няма общо с водния режим. Иначе се търсят варианти. Единият е язовир "Долна Диканя". Засега обаче пробите показват, че водата е негодна за пиене.

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

Авариите тази година във водния сектор на Перник са се увеличили двойно спрямо 2018. Над 2700 аварии има тази година, по думите на Нанков. 315 000 души в цялата страна са на воден режим. Все по-често се сблъскваме с предизвикателствата на природата, изтъкна той. Нужна е цялостна подмяна на ВиК мрежата на Перник.

Според заместник-министърът на регионалното развитие няма как да се справим с частични палиативни мерки. Без мерки страната ще бъде изправена пред трудността да осигури питейна вода в бъдеще, според него.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

Припомняме, че вчера перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс. 

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността ще я нося аз, категоричен кметът