Нов режим на водоподаване ще има в Перник - от 16 до 22 часа всеки ден, като в някои населени места около Перник хората ще имат вода през ден. С тази новина приключи експертната среща в Министерство на регионалната развитие, на която бяха обсъдени технически решения за справяне с водната криза на Перник. Новият режим и новият график съобщи регионалният министър Петя Аврамова. 

По думите й с това предложение ВиК-Перник в определените часове и дни ще могат да осигурят нормално водоподаване. До този момент по високите части вода изобщо не стигаше.

Припомняме, че водният режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември и до този момент водоподаване имаше за часове сутрин и вечер. Това доведе обаче до много аварии. Кризата струваше отстраняването на шефа на ВиК дружеството и на областния управител Ирена Соколова.

Кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.

Прокурист влиза утре във ВиК-Перник

Прокурист влиза утре във ВиК-Перник

Засега Илиян Илиев е вписан във ВиК - Шумен

Всички се обединихме и начертахме бъдещи действия, които трябва да бъдат предприети, обяви Аврамова, но от думите й стана ясно, че продължават да се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник и все още няма яснота коя е най-бързата и най-удачната идея. "Имаме варианти, по които работим", заяви отново Аврамова.

Констатирано е, че водният режим, който действа в момента в Перник, не е най-удачният спрямо водното количество в яз. "Студена" и за състоянието на водопроводната мрежа.

В Батановци от десет дни са без вода

В Батановци от десет дни са без вода

Местните плашат с блокада на пътя Радомир - Перник

Определеният часови диапазон не спестява вода, отчете Аврамова. В последните дни притокът е в рамките на 50 литра в секунда, а отокът от язовира е 350 литра в секунда.

Тя смята, че е държавноническо поведение е "да бъдем откровени и честни към хората в миньорския град и да се опитаме да съхраним количеството вода в язовира. Аврамова призова за добър диалог между институциите.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров в МРРБ не са мръднали с нищо в правилната посока. По думите му появил се веднъж авариен екип, но все още се търсят варианти за увеличава на обема на язовира."Единствената новина е, че отиваме на по-болезнен режим за перничани, но той е изключително належащ в момента", призна Владимиров.

Кметът на Перник се надява на повече и конкретни стъпки, както и новото ръководство на ВиК да има повече експертна подготовка, защото "няма да има време някой да се учи от кризисната ситуация".

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

Очаква се от април 2020 г. перничани да са имат вода по-дълго време в денонощието

Той ще съблюдава много строго въвеждането на водния режим. Станислав Владимиров увери, че ВиК ще направи нужната организация, която е липсвала до този момент.

В следващите дни ще има промяна в управленския състав на ВиК Перник, стана ясно още на брифинга в МРРБ, а Аврамова увери, че ще намери начин да подкрепи всяка една идея във ВиК Перник за стабилизиране на водоснабдяването.

Миналата седмица при президента Румен Радев се състоя и среща във връзка с кризата във водния сектор, на която обаче не бяха обявени конкретни мерки.