Кметът на Перник Станислав Владимиров е готов да подпише предложението за въвеждане на 7-часов воден режим, съобщават от "24 часа".

Това обаче ще стане, при условие че ВиК дружеството гарантира, че при новото, по-строго ограничение всички жители на общината ще разполагат с вода в удобен часови диапазон, който е съгласуван с останалите институции.

Градоначалникът е направил изявлението си пред разгневени жители на квартал "Църква" в града, които от дни нямат вода по никое време от денонощието.

Владимиров е категоричен, че водоснабдителното дружество е сключило договор с перничани за подаване на питейна вода и е длъжно да я доставя до потребителите. Той подчерта, че въпреки водния режим в Перник в определените часове ВиК дружеството трябва да направи необходимата организация, така че водата да стига до хората.

Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник

Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник

Продължава търсенето на варианти, призна министър Петя Аврамова

Недоволните жители на квартал "Църква" са инспектирали дали помпената станция на района изобщо подава вода към града. Те са настояли и екоселището "Делта хил" в подножието на Витоша, което черпи вода от същото място, да бъде поставено на воден режим, тъй като според тях това би нормализирало водоснабдяването в квартала им.

В момента перничани имат вода десет часа в денонощие - сутрин от 05.00 ч. до 10.00 ч. и вечер от 17.00 ч. до 22.00 ч.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник
Обновена

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник

Проучват всички възможни източници на вода за яз. "Студена"