Продължава обсъждането на идеите за увеличаване на обема на язовир "Студена". Предложени са няколко варианта и те ще бъдат обсъдени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда, 4 декември.

Отклонени са количества и от Владайския канал, съобщи пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова. 

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

"Много спекулации се чуха относно случващото се с язовир "Студена". Искам да уточня, че ремонтът на язовирната стена приключи още през 2018 г. Не са източвани количества вода през лятото, за да се ремонтира стената. Търсят се варианти обаче за допълнителна модернизация на съоръжението", обясни Аврамова.

Запитана дали ще бъде намален водният режим от първоначално планираните четири месеца, министър Аврамова обясни, че се прави всичко възможно и ако количествата в язовира го позволят, ще бъде възстановено възможно най-бързо непрекъснатото водоподаване. 

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Борисов: Мисли се допълнително откъде може да има водоснабдяване

Министърът разкритикува и съществуващия в момента воден режим като недостатъчно ефективен. По думите ѝ, заради честото спиране на водата се получават чести аварии и не е ясно колко ефективно се пести вода и какви са загубите заради възникналите аварии. 

Автомивки в Перник работили с питейна вода при въведен воден режим

Автомивки в Перник работили с питейна вода при въведен воден режим

Проверката е извършена от служители на община Перник

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева каза пред bTV, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза. 

Очаква се на утрешното заседание на МС Соколова да бъде освободена.

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова