Отклоняването на вода от язовир "Студена" към Радомир може да става само при аварийни ситуации, ако Радомир има проблем с водоснабдяването от своя водоизточник. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод водната криза в Перник и констатираното неправомерно отклоняване на вода от язовира към Радомир.

Той обясни, че това е изрично указано от близо 16 години, но през последните 2-3 години от ВиК-Перник подобна аварийна ситуация не е била обявявана. 

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

Очаква се от април 2020 г. перничани да са имат вода по-дълго време в денонощието

Димов посочи, че е назначил проверка от Басейновата дирекция в Пловдив, за да се гарантира максимална обективност, при която е било установено, че действително помпената станция има отклоняване на вода. Министърът обясни, че предстои да се намери информация какъв е бил обемът на отклоняваната вода. Освен това е констатирано, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира, поради което е било направено предписание от Басейновата дирекция на ВиК незабавно да се постави такова, тъй като в момента няма информация какво количество вода отива към града. Проверката не е установила подаване на вода за промишлени цели.

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Проверката е извършена от представители на МОСВ

Екоминистърът поясни, че двете предприятия, които са използвали вода за индустриални нужди, са били запечатани първоначално с лепенки на Вик дружеството, а вече са поставени и пломби от МОСВ. Помпената станция е запечатана и ако се наложи, Басейновата дирекция трябва да бъде уведомена от ВиК, за да я разпломбира, обясни Димов.

Той отрече проверката да е установявала наличието на незаконна тръба, но призна, че е имало нерегламентирано източване на язовира. Димов заяви, че днес ще бъде поискана информация за тока, който е бил черпен, за да се преизчисли каква вода е била използвана и какви количества са били насочвани към Радомир.

Запитан кой носи отговорността за нарушението, министърът подчерта, че ВиК е отговорно да снабдява с вода по начин, който те организират, а от МОСВ не можели да знаят по какъв начин се организира водоснабдяването.

ВиК-Перник дава информация на МОСВ какъв е притокът и дава заявка какво ще ползва за битови нужди, така че как организират своите 25 източника, е изцяло в правомощията на ВиК, обясни той.

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник
Обновена

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник

Проучват всички възможни източници на вода за яз. "Студена"

По думи на министъра е необходимо максимално бързо да започне реконструкцията на ВиК мрежата, тъй като в момента над 75% от водата се губи и това е огромен проблем. Той подчерта, че още през лятото е бил подписан договор с ВиК-Перник за близо 105 млн. лева за подмяна на инсталациите.

Финансовият ресурс е осигурен, въпрос на организация е колко бързо ще се действа, обясни Димов.

Според него трябва да се помислят законодателни промени, така че водата за питейно-битови нужди да не се използва за промишлени цели, тъй като по негови думи в дългосрочен план това е проблем, който ще нараства.

Трябва да проверим навсякъде, където е възможно, да направим така, че водата, годна за пиене, да не се използва за промишлени цели, заяви Димов.

Относно честите смени на цвета на водите на река Струма министърът посочи, че е установено откъде идва замърсяването - от територията на бившия комбинат "Ленин". В момента се търси кой е собственикът, за да му бъде връчено предписание.

Димов заяви и че ще има санкции и заради добива на баластра от река Вит, както и заради пресъхването на река Въча поради неправомерно спиране на вода от ВЕЦ-а.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври