Нивото на водата в река Въча значително е намаляло и коритото е почти празно. В сигнал от Кричим се посочва, че реката буквално спира да тече през нощта, съобщи bTV.

В сигнала се посочва, че има нощен геноцид върху река Въча. Риболовци се оплакват, че всяка година зарибяват реката с балкански пъстърви, платени от техния джоб, а сега рибата се мята на сухо.

По думите им ВЕЦ-ът е спрял кранчето на реката през нощта и почти цялото корито остава сухо.

Според Ани Христова от НЕК основно водите от коритото на реката се използват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества.

"Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и по тази причина операторът не би ползвал тези мощности в случай, че няма консумация", отбеляза още тя.

Обяснението на институциите е, че ако се подава вода 24 часа, това може да доведе до източване на язовирите.

Местните заявяват, че това не се случва за първи пъти и е време институциите да подходят сериозно към проблема. За да се спаси рибата, хората са готови на протести.

Едно от притесненията им е, че вода се отклонява към частни вецове. От екоминистреството отговориха, че проверяват какво точно се е случило.