Екокатастрофа грози река Вит. За това сигнализираха от риболовния клуб "Балканка", съобщава bTV.

Любителско видео показва как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра. Представителят на клуба Димитър Куманов подозира, че с нея се правят насипи за строежа на АМ "Хемус". Той обясни, че след подадения сигнал техниката се е изнесла и дори е било издадено разрешително от Басейнова дирекция - Плевен за строителството на моста в тази зона. Дотогава обаче този мост не е имал разрешително за ползване по негови думи.

Мостът няма как да има разрешение за строеж, тъй като това разрешително на Басейнова дирекция е задължително да го има, за да се издаде разрешението за строеж, подчерта той.

По думите му има много сериозно нарушение, а разрешително за копаене на речна баластра така и не е било предоставено, макар че са направени опити то да бъде изискано от хората с тежките машини.

Куманов посочи, че преди седмица редица сигнали са започнали да пристигат при тях именно за това място. Той допълни, че са подали сигнал до Басейновата дирекция, откъдето им отговорили, че са видели на място как се гази в коритото на реката с тежка техника и са копали баластра от реката, но така и не са хванали извършителя.

От Агенция "Пътна инфраструктура" твърдят, че до момента не са получавали сигнали за случая.

Представителят на риболовен клуб "Балканка" разясни и че на мястото, където сега се копае, някога е имало горичка. Той обясни, че в подадения сигнал е подчертал, че речната баластра не е добър материал за строеж на тялото на пътя, понеже е много разнородна.