Водата в язовир "Студена" се е повишила за последните три денонощия с около 100 хиляди кубика. Това каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него водният режим дава резултат.

По думите му проблемите с ВиК дружеството остават - няма организация по отношение на водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града и няма организация за отстраняването на многобройните аварии. 

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

"Трябва по-добра организация при спирането и пускането на водата, за да се постигне достатъчно налягане да отиде до високите квартали... Надявам се за по-добра комуникация с новото ръководство на ВиК дружеството и за по-добра организация от тяхна страна", допълни Владимиров. Той очаква преди месец април 2020 г. да бъдат намалени часовете без вода за Перник и региона.

Сред другите мерки, които могат да облекчат ситуацията и да се увеличи притокът на язовир "Студена", са връзка с Владайския канал и сондажи в горната част на язовира.

Очаква се днес кметът на Перник Станислав Владимиров и министърът на околната среда и водите Нено Димов да обсъдят кризата с безводието в Перник и проблема с река Струма. 

Автомивки в Перник работили с питейна вода при въведен воден режим

Автомивки в Перник работили с питейна вода при въведен воден режим

Проверката е извършена от служители на община Перник

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно той върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева заяви, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.

Оставката на Соколова се очаква да бъде решена на заседанието на МС в сряда - 4 декември.

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.