В момента се копае, за да се отстрани авария на тръба в Перник и докато екипите правят това, нова авария възниква на два метра. Инфраструктурата не е ремонтирана основно откакто е изградена. Това обясни в студиото на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той няколко пъти заяви, че в Перник цари пълен хаос, дори го определи като "абсурден". ВиК - Перник е единственият регион, който не е успял да защити водния си цикъл при предишния програмен период. Няма схема на инфраструктурата, не се знае какво и кога е правено, в момента ВиК дори не разполага с материали за ремонти, обясни Караниколов. Той даде пример с кран в нищото, на 15 метра от язовир "Студена", с който се спира водата на целия Перник, но около този кран няма нито охрана, нито камери. Караниколов дори намекна за евентуални саботажи, за които ще се проверява.

Празничен воден режим за Перник

Празничен воден режим за Перник

Кметът Владимиров за "Стомана": Не може да се твърди, че е кражба

В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник. Правим огромни дупки, отвсякъде тече. От днес започваме съвсем радикални действия, обяви още министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Това е инфраструктура, която не е ремонтирана от самото изграждане. Отваряме дупки, шахти, оказва се, че ВиК нямат материали за ремонт. Идват хора, експерти, но положението е изключително тежко", призна той.

Емил Караниколов съобщи, че решението е подмяна на тръбите изцяло. Сега се губят 90 л/сек. вода, което прави 18 хиляди лева на ден. Караниколов призна, че до този момент тези загуби са фактурирани на хората.

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник
Обновена

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник

Маринов ръководи спецоперацията, Караниколов проверява

Предстои да се видят анализите на експертите. Трябва да се съгласува всичко и с Басейнова дирекция. По думите на министъра проблемът с водата в Перник не е само канализацията, а цялата система и идва още от водопотока от яз "Студена". До този момент се е разчитало всяка година да има 2 метра сняг на Витоша.Освен това и пречиствателната станция не е довършена или поне не е проектирана както трябва.

"Стомана" Перник отрича кражба на вода: Това са неверни твърдения

"Стомана" Перник отрича кражба на вода: Това са неверни твърдения

Става въпрос за авария, "те си вършат работата и търсят течове"

От всякъде се губят много количества вода, обясни още Караниколов. Той обаче не се ангажира да каже дали има кражба на питейна вода от страна на промишлени предприятия. Няма доказателства за това, тъй като и повечето предприятия на територията на Перник са стари държавни, приватизирани вече, но с документи, в които пише например кран 4 или кран 10. Откъде идва водата, тези документи не указват. Това допълнително увеличава хаоса. Караниколов обаче бе категоричен, че отговорност за състоянието на тръба, която минава на територията на "Стомана" носи не предприятието, а ВиК - Перник.

Всички в Перник говорят за кражби на вода, но не е когато ги попитат конкретно. Дали това са легенди или истини, Караниколов не посочи.

Кметът на Перник иска удължаване на бедственото положение

Кметът на Перник иска удължаване на бедственото положение

Имало голям риск от примесване на Вик мрежата с негодна вода

Припомняме, на Бъдни вечер в Перник започна операция на територията на "Стомана" - Перник, за да се открие къде се губят количества вода около 90 литра в секунда. Подозренията бяха, че предприятието източва незаконно вода. От "Стомана" отрекоха категорично това на следващия ден, когато и лично премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция. Тогава той обяви и че ще разпореди Икономическа полиция да провери всичко.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.