Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с бедственото положение в общината.

На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов.

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник
Обновена

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник

Маринов ръководи спецоперацията, Караниколов проверява

Борисов е информиран за предприетите мерки във връзка с водната криза в района. Още днес започва обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 l/s. За целта ще се направят изкопи през около 150-200 м. в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение.

На 27 декември на р. Владая ще се постави табела, че изграденото съоръжение за отклоняване на водата към яз. "Студена" е временно, до преминаване на бедствието.

Борисов е информиран и за предстоящия монтаж на разходомери на събирателна тръба след "Врелото", на р. Кладница, на р. Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ.

Асоциация пита МОСВ има ли екооценка на плановете на Перник

Асоциация пита МОСВ има ли екооценка на плановете на Перник

Асоциация "Българско Черноморие" ще обжалва плановете на архитект Русев

Припомняме, перничани минаха на по-строг режим на водата - само веднъж в денонощието. Ожесточаването на мерките се наложи, тъй като първият режим с пускане на водата сутрин и вечер не доведе до сериозно подобряване на обемите в язовир "Студена" и до множество аварии по мрежата.

Затова и от МРРБ отпуснаха по спешност 2 милиона лева за аварийни дейности.

Кметът Станислав Владимиров подкрепи сондажи, изграждане на съоръжения и плана на инженер Русев като "изключително евтин+ и с надежда за ефективност.

От "Демократична България" настояват Борисов да поеме отговорност за водната криза в Перник

От "Демократична България" настояват Борисов да поеме отговорност за водната криза в Перник

По думите им това не е локален проблем, а национална криза

Според Владимиров настоящето положение се дължи на много пропуснати възможности и е трябвало да се реагира адекватно още през летните месеци, а сигнали за опасност е имало още в началото на годината.

Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Той конкретно определи управлението на ВиК-Перник като некадърно

С още по-строг режим на водата започна седмицата за перничани. Бедственото положение ще е в сила до 28 декември, но може да бъде удължено. Припомняме, че се стигна до сблъсъци на протести в града. Водният режим в Перник е от три седмици.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Водата в Перник може да поскъпне с до 3.8%

Водата в Перник може да поскъпне с до 3.8%

Шуменци ще плащат най-скъпата вода, в Кърджали сметките им скачат високо