Ден преди Бъдни вечер от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определиха поскъпването на цената на водата в различните области на България. От януари поскъпването в различните градове на страната е от половин процент до почти 10%, информира bTV, позовавайки се на изчисленията на КЕВР.

В област Перник, които са на воден режим, се очаква водата да поскъпне с 3,8%. От ВиК Перник планират да се откажат от поскъпването, но това не е сигурно. 

Припомняме, на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение.

Перник с още по-строг режим - само 8 часа вода дневно

Перник с още по-строг режим - само 8 часа вода дневно

Бедственото положение ще е в сила до 28 декември, но може да бъде удължено

Заради ноемврийската инфлация, която не е била отчетена при обсъжданията миналата седмица, водата ще е по-скъпа от предварително обявеното.

Най-сериозно поскъпва водата в Кърджали - скокът там е почти 10%. Жителите на София, Видин и Русе трябва да се готвят да плащат с около 7% по-скъпа вода. Най-малко е поскъпването в Пловдив, но вместо 0,1%, ще е половин процент.

В 12 области цената на водоподаването ще е над 3 лева за кубик вода. Най-скъпа вода ще имат потребителите в Шумен - 3,54 лева за кубик. Изчисленията са на база на 5-годишния бизнес план, приет преди години. От местната власт и от ВиК дружеството планират да се откажат от поскъпването и да остане да действа сегашната цена.

Най-голям процентен скок в цената на водата е Кърджали, но цената на кубик доставена вода там от 1 януари ще е 2,61 лева.

Хората в района настояват подобни поскъпвания да се случват след обществено обсъждане, а и след като се оправят течовете.

Планирани цени на водата в различните градове:

Разград - 3,67 лева за кубик

Шумен - 3,54 лева

Добрич - 3,45 лева за кубик

Враца - 3,27 лева за кубик

Варна - 3,21 лева за кубик

Ловеч - 3,16 лева за кубик

Русе - 3,15 лева за кубик

Бургас - 3,08 лева за кубик

Ямбол - 3,03 лева за кубик

Стара Загора - 3,01 лева за кубик

Плевен - 2,88 лева за кубик

София - 2,76 лева за кубик

Габрово - 2,71 лева за кубик

Кърджали - 2,61 лева за кубик

Видин - 2,54 лева за кубик

Перник - 2,42 лева за кубик

Благоевград - 2,35 лева за кубик

Пловдив - 2,22 лева за кубик

Цените, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., бяха одобрени на закрито заседание на Комисията на енергийно и водно регулиране в специализиран състав "ВиК". С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната, информираха от КЕВР.

От Комисията се оправдават, че в съответствие с разпоредбите на Закона за регулиране на ВиК услугите и наредбите към него, приети от Министерски съвет през 2016 г., в края на всяка календарна година Комисията е задължена служебно да актуализира вече утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата пределни цени на услуги за всяка следваща година от регулаторния период 2017-2021 г. 

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

В петък обявяват бедствено положение заради кризата с водата

Актуализацията на пределните цени се извършва на основата на одобрената с бизнес плановете цена на услугите за 2020 г., с отчитане на размера на инфлационния индекс и прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за всяко едно ВиК дружество. Това е според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги /чл. 6, т. 2 и чл. 29/, приета от Министерски, съвет.

Актуализацията на цената на водата става дори, когато тази услуга не се доставя, какъвто е случая в Перник, обясняват от КЕВР.

"Всички бизнес планове и цени на дружествата са приемани от КЕВР с отделни процедури за всяко ВиК дружество, като в духа на публичност и прозрачност по тях са провеждани открити заседания и обществени обсъждания", пишат от КЕВР. 

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Той конкретно определи управлението на ВиК-Перник като некадърно

От Комисията изтъкват, че на 17 декември са имали открито заседание с участието на представители на ВиК дружества от цялата страна, на Омбудсмана на Република България, синдикат "Водоснабдител"-КНСБ, на неправителствени и граждански организации. Комисията дава мотивиран отговор по всички внесени писмени становища от страна на участници в откритото заседание.

Пълният текст на Решението на КЕВР за актуализираните цени на ВиК услугите за 2018 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.