Радан Кънев (ЕНП, Демократична България) внесе днес в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в Перник.

Припомняме, че вероятно в петък в община Перник ще бъде обявено бедствено положение заради кризата с водата.

От три седмици в област Перник е обявен воден режим, като от вчера режимът беше затегнат, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем.

Вероятно той ще продължи до април.

В петък обявяват бедствено положение в Перник

В петък обявяват бедствено положение в Перник

Заради кризата с водата

Сто и тридесет хиляди български граждани очакват Коледните празници без достъп до питейна вода, припомня Кънев.

Председателският съвет на ЕП следва да се произнесе в дневния ред на следващата пленарна сесия на ЕП (13 януари - 16 януари 2020 година).

Кънев отправя към Европейската комисия следните въпроси:

Готова ли е ЕК да проведе цялостен преглед на причините за водната криза? Има ли готовност да осигури съдействие на българските институции за гарантиране на българските граждани на правото им на достъп до чиста вода? Може ли да гарантира, че в следващия програмен период водните проекти, още на ниво планиране и проектиране, ще бъдат контролирани строго, за постигане на реални резултати?

Перник с още по-тежък режим на водата от днес

Перник с още по-тежък режим на водата от днес

Схемата вече в 8 часа вода вместо 2 пъти по 5 часа

При установяване на нарушения, ЕК ще сигнализира ли Европейската прокуратура за безотговорно изразходвани средства по водни проекти?