Допълнителни ВиК екипи отстраняват по шест аварии дневно в Перник. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3".

Всяка седмица екипи на две ВиК дружества ще бъдат на територията на Перник, заедно с необходимото техническо оборудване, за да съдействат при отстраняване на зачестилите аварии заради въведения режим с двукратно спиране и пускане на водата през деня. През тази седмица на място са екипите от ВиК Враца и ВиК Стара Загора. 

В петък обявяват бедствено положение в Перник

В петък обявяват бедствено положение в Перник

Заради кризата с водата

Предишните седмици помагаха екипи на ВиК Благоевград. Очаква се с помощта на тези екипи течовете на вода по водопреносната мрежа да бъдат спрени, каза министър Аврамова.

По думите й вече има действия за осигуряване вода на Перник до пролетното снеготопене.

Припомняме, очаква се в петък да бъде обявено бедствено положение в Перник заради безводието.

Според метеорологичната прогноза не се очакват скорошни валежи, които да увеличат притока, и затова ще се предприемат всички популярни и непопулярни мерки, които бяха предложени в хода на проведените срещи в последния месец.

Аврамова обясни, че в резултат на извършеното преди време съвместно обследване със Софийска вода на всички технически съоръжения и води, които могат да бъдат насочени към яз. "Студена", е изготвен анализ и са предприети съответните действия, за да бъдат предотвратени нерегламентираните течове и да има техническа възможност да се оперира правилно при спиране и пускане на водата по ВиК мрежата

Румен Петков настоява за наказания за безводието на Перник

Румен Петков настоява за наказания за безводието на Перник

Ирена Соколова, Вяра Церовска и шефа на ВиК-Перник са отговорни

От оператора и от кмета на община Перник е поискано изцяло спиране на водата към потребителите, за да може да се подмени кран за прекъсване към два квартала на Перник и така да се даде възможност за отстраняване на авариите по мрежата, която е след него.

През деня от фирмата изпълнител на ремонта на яз. "Студена" ще бъде извършена и подмяна на техническото съоръжение, което спира суровата вода към промишлеността на Перник, за да сме сигурни, че от там няма изтичане на вода, каза Аврамова. След пломбирането му от МОСВ е продължило изтичане на вода при затворено положение. Басейнова дирекция ще разпломбира съоръжението и след смяната му ще го пломбира отново, увери регионалният министър. 

Нено Димов съдейства на спецпрокуратурата за водната криза в Перник

Нено Димов съдейства на спецпрокуратурата за водната криза в Перник

Ще представи на държавното обвинение цялата необходима документация

По думите на екоминистър Нено Димов водата, която отива към промишлената зона в Перник, е вода за питейни нужди в тези зони. "Тази вода не отива за използване от промишлеността. В предприятията работят хора, които също имат нужда от тази питейна вода", добави той.

От Пернишкото ВиК дружеството вече предложили на кмета на Перник нов режим, за който очакваме неговото решение. Целта е да не предизвикваме хидравлични удари и нови аварии, за да може да оправим всички, които са към момента, и ВиК да осигури водоподаване на жителите на Перник в указаните от графика часове. При сегашния воден режим резервоарите не могат да се напълнят и високите точки не могат да получат вода.

Чрез споразумение с община Перник предоставяме финансиране на стойност 1,89 млн. лв. за изграждане на временно аварийно съоръжение от село Чуйпетлово, село Боснек към яз. "Студена", с което да се осигури по-голям приток към язовир "Студена", и изготвяне на хидрогеоложки доклад за изпълнението на тези дейности, каза Петя Аврамова. 

Спират водата и към индустриалната зона на Перник

Спират водата и към индустриалната зона на Перник

Подменят кран

Предложен от инж. Атанас Русев и негов екип авариен план беше разгледан от експерти, хидрогеолози и хидролози, които дадоха препоръка за неговото изпълнение.

По думите на министъра в тази кризисна ситуация те ще подкрепят непопулярни действия, които според авторите им трябва да доведат по някакъв начин до увеличение на притока в язовир "Студена". Чрез различните мерки се предвижда да може да се осигурят от 300 л/сек. до 700 л/сек.

Предвижда се и черпене на вода от статични водни обеми, образувани в карстови пещери. Затова ще финансираме този план на стойност 340 хил. лв., заяви регионалният министър Петя Аврамова. По думите й, екипите на инж. Атанас Русев са в готовност и днес започват подготвителни действия на място. Планирано е и още едно мероприятие, предложено от проф. Костадин Щерев. То е свързано с търсене на допълнителен приток чрез сондажи.

В споразуменията за финансиране и на двете мероприятия ще има клауза за изготвяне на хидрогеоложки доклади за всяко едно от тях, подчерта министърът.

По предложение на Българската асоциация по подземни води ще бъде поръчано изготвяне на хидрогеоложко проучване на Голобърдовския картов басейн за актуализиране на информацията за количеството и качеството на водоизточниците в басейна, използвани за питейно-битови, промишлени и други цели.

Петя Аврамова бе категорична, че язовир "Студена" не е източван заради ремонта на язовирната стена. По думите й е платено много по-скъпо на водолази и бил спазен целия технологичен процес, всички правила и при надзор от надзорната фирма. Те са извършени до декември 2018 г. 

Припомняме, бивш служител на МОСВ информира през ноември, че наличния ВЕЦ "Студена" е на ВиК Перник.

ВиК Перник има договор като бенефициент по ОПОС и ще реализира проект за подмяна на ВиК мрежата на стойност 106 млн. лв. Предстоят тръжни процедури за избор на изпълнител, изпълнението на дейностите трябва да започне през 2020 г., напомни министърът.

Ще съдействаме максимално на прокуратурата при изясняване на всички факти и обстоятелства. Цялата необходима информация ще бъде предоставена от МРРБ, увери Аврамова. 

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

КЕВР предвижда до 9% поскъпване на някои места в страната

Припомняме, няколко дни след местните избори беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Няколко дни по-късно Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова е производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Въпреки настояването на омбудсмана, вчера в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.