Спират водата и към индустриалната зона на Перник. Тази сутрин започна ремонта на спирателния кран, тъй като вчера се разбра, че към индустриалната зона по време на водния режим се е подавала вода. Специалисти от "Софийска вода" подменят крана, който е с тегло 3 тона.

Припомняме, че в област Перник вече три седмици е въведен воден режим, като от вчера режимът бе ожесточен, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем. 

В петък обявяват бедствено положение в Перник

В петък обявяват бедствено положение в Перник

Заради кризата с водата

Днес ще се ремонтира важен спирателен кран, с който ще се ограничи теча на вода. Нито кметът Станислав Владимиров, нито прокуристът на ВиК дружеството Камен Каменов, нито областният управител Емил Христов успяха обаче да кажат какво количество вода е изтичало към индустриалната зона на Перник докато водата към останалите перничани е била спряна. По тяхна информация този кран е подавал вода към две предприятие - "Стомана" и ТЕЦ "Република".

Перник остава на воден режим до април

Перник остава на воден режим до април

От понеделник градът минава на нов, по-строг режим на водата

"Това е питейният водопровод за кв. "Изток". За да отстраним тези повреди, водата трябва да се спре от този кран по време на режима, когато не трябва да се подава вода към тези канали. Количеството, предполагаме, че е около 30 литра в секунда. В действителност колко ще излезе, ще разберем като разкопаем", каза още Каменов.

Очакванията на прокуриста не са водната криза в Перник да се реши в следващите 2-3 месеца. Само ако успеят да увеличат подавания към язовир "Студена" водно количество, няма да се достигне до мъртвия обем. Водата от този т.нар. мъртъв обем може да се използва, но ще е по-трудно пречистването й. 

Румен Петков настоява за наказания за безводието на Перник

Румен Петков настоява за наказания за безводието на Перник

Ирена Соколова, Вяра Церовска и шефа на ВиК-Перник са отговорни

Припомняме, няколко дни след местните избори беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Ковачева иска водата в Перник да не поскъпва

Няколко дни по-късно Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова е производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Въпреки настояването на омбудсмана, вчера в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

КЕВР предвижда до 9% поскъпване на някои места в страната