Повреден кран е причината в индустриалната зона на Перник да има вода, докато жителите в града и няколко околни села да страдат от воден режим. Това установиха при оглед от "Софийска вода" на водоснабдителната система на Перник, съобщи БНР.

По време на режима промишлените предприятия са продължавали да се захранват с питейна вода.

По данни на "ВиК" - Перник, по около 290 л/сек. се подават към индустриалната зона. Това се равнява на 40% от цялото количество вода, подавана към територията на град Перник, според изготвения от "Софийска вода" анализ за състоянието на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в Перник. 

Перник с още по-тежък режим на водата от днес

Перник с още по-тежък режим на водата от днес

Схемата вече в 8 часа вода вместо 2 пъти по 5 часа

Очаква се в сряда, 18 декември, специалисти от "Софийска вода" да подменят крана, който е с тегло 3 тона. От Перник трябва да осигурят транспорт и тежкотоварна техника след като пътят предварително бъде почистен и насипан с инертни материали, съобщи зам.-кметът Мирослав Стоицев. По думите му към момента пътят бил непроходим.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява над 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на част от първите спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Перник. 

МРРБ дава над 2 млн. лв. за аварийни дейности в Перник

МРРБ дава над 2 млн. лв. за аварийни дейности в Перник

Финансирането е извън предвидените от МС 2,7 млн. лв.

Очаква се утре да бъде подменена спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. "Изток" след отклонението му за Промишлена зона.

От бюджета на регионалното министерство са осигурени и 1 881 640 лв. Те ще бъдат предоставени на община Перник за изграждане на временно аварийно съоръжение по трасето село Чуйпетлово - село Боснек - язовир "Студена". Ще бъде изграден бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси.

Чрез преместването, река Струма ще се захранва с допълнителни водни количества. Предвижда се и захранване на язовир "Студена" от алтернативни или вече съществуващи водоизточници. 

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

3% по-скъпа вода в Перник въпреки водния режим

КЕВР предвижда до 9% поскъпване на някои места в страната

Водата в Перник няма да поскъпва, уверяват от "ВиК"- Перник. Със съобщение на сайта на местното дружество абонатите са уведомени, че бизнес планът на дружеството ще бъде преработен и в кратък срок ще се направят нови разчети с предложение към КЕВР за нови по-ниски цени за редовните платци. Това е след днешното открито заседание на КЕВР за обсъждане на доклад относно изменение на одобрените цени на ВиК услугите за 2020 г.

Припомняме, Перник остава на воден режим до април 2020 г. Тази прогноза направи кметът дни по-рано.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска по-ниска цена на водоподаването по време на водната криза в Перник.

Спецпрокуратурата се зае с причините, довели до водната криза в Перник.