Цената на водата в Перник ще поскъпне с близо 3% от 1 януари независимо от водния режим. Това заяви Ивайло Касчиев, директор на дирекция в КЕВР, след днешното заседание, съобщава БГНЕС. Причината е, че увеличението е заложено предварително в 3-годишен бизнес план на местното ВиК.

Той обясни, че ако потребителите имат проблеми с качеството на услугата, могат да се обръщат към съда и подчерта, че вече има случаи, в които съдът се е произнесъл в полза на потребителите и е коригирал натрупани суми.

Касчиев посочи, че относно случая в Перник КЕВР има информация, че авариите по мрежата са се увеличили изключително много. По негови думи в момента ВиК дружеството има много по-големи разходи от предвидените по одобрения бизнес план.

По-ниска цена на водата за Перник иска омбудсманът Ковачева

По-ниска цена на водата за Перник иска омбудсманът Ковачева

КЕВР да намали таксите по време на водната криза

Той призова отговорните институции и прокуратурата да дадат отговор защо Перник няма вода и да оповестят някакви резултати. Касчиев обаче подчерта, че не иска оставки на министри.

Oт началото на 2020 г. се предвижда поскъпване на водата между 1 и 9% и на други места в страната. Най-съществено - 9%, се планира в Кърджали. 7% ще е увеличението за София, Видин и Русе, а скокът в цената ще е между 4% и 6% в Габрово, Смолян, Сливен, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен.

Между 1% и 3% ще се увеличат цените в Перник, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Ловеч и Стара Загора. Единствено в Разград се очаква водата и ВиК услугите да поевтинеят с почти 5%.

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Цената на водата според качеството, настоява омбудсманът

Ковачева иска водата в Перник да не поскъпва

Ако предложенията бъдат одобрени, от догодина водата отново ще е най-скъпа в Шумен, където цената е 3,50 лв. за кубик. В столицата пък тя ще се продава за 2,75 лв.

Най-малко за вода ще плащат в Пловдив, където кубикът ще струва 2,20 лв.

КЕВР ще реши това окончателно на 23 декември.

Припомняме, по-рано днес омбудсманът Диана Ковачева призова Комисията за енергийно и водно регулиране да определя цената на водата според качеството на предоставяната услуга. Тя се обяви против поскъпването на водата в Перник.