Протестиращи блокираха кръговото движение в пернишкия квартал "Изток" - на главния път, водещ към автомагистрала "Струма", предаде БНТ.

За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал "Изток" беше блокиран от жандармерия. По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала.

Перник обяви бедствено положение
Обновена

Перник обяви бедствено положение

А Караниколов координира действията за довеждане на вода в язовир "Студена"

Основните искания на гражданите са за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Те също настояват предишният директор на ВиК дружеството в града да бъде разследван за злоупотреби, довели до източването на язовир "Студена".

Протестът приключи към 19 часа.

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Кризата в Перник е заради некадърно управление, убеден Борисов

Той конкретно определи управлението на ВиК-Перник като некадърно

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви по-рано днес бедствено положение заради кризата с водата. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Търсят се алтернативни източници на вода за града, допълни кметът на Перник.

Днес е вторият ден на протести срещу режима на водата в Перник.

Ескалира недоволството от водния режим в Перник

Ескалира недоволството от водния режим в Перник

Недоволните жители блокираха кръгово кръстовище в града с искане виновните за водната криза да бъдат наказани,

От 20 декември, петък, в града е в сила нов воден режим - в някои квартали ще има вода през деня, а в други през вечерта. В централната градска част, кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева", както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир "Студена", ще има вода от 14 до 22 часа. Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден. Новият режим е несправедлив, категорични са перничани.

Водният режим в Перник е от три седмици. Според данните на регионалното министерство, той може да бъде прекратен най-рано в началото на пролетта, когато язовир "Студена" ще се напълни с вода от топящите се снегове.

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.