Водният режим в Перник предизвика ескалиране на недоволството. Жители на града излязоха на протест тази вечер.

Недоволните жители блокираха кръгово кръстовище в града с искане виновните за водната криза да бъдат наказани, информира bTV. Те поискаха оставките на министрите на регионалното развитие и околната среда и водите, ако не могат да се справят с кризата с водата. Също така настояват да се предприемат спешни мерки, за да им бъде осигурена вода по чешмите в домовете им.

Отлагат бедственото положение в Перник за утре

Отлагат бедственото положение в Перник за утре

Перничани готвят протест заради по-строгия воден режим

В началото на протеста възникна напрежение, след като полицейски кордон препречи пътя на хората с аргумент, че протестиращите имат право да останат само до едната част от кръстовището, но някои пожелаха да преминат.

Протестите се очаква да продължат и в събота.

Местната власт уверява, че с обявяването на бедственото положение започва модернизация, но кметът на града не очаква отмяна на водния режим до ранна пролет.

До момента хората имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден. От днес обаче се въвежда още по-строг воден режим. Съгласно новия график в различните райони на града и околните села ще има вода по различно време. В централната градска част, кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева", както и в по-малките населени места, които черпят вода от язовир "Студена", вода ще има от 14.00 до 22.00 часа.

Община Перник с нов режим на водата от днес

Община Перник с нов режим на водата от днес

Режимът вероятно ще наложи обявяване още днес на бедствено положение

Припомняме, от три седмици в област Перник е обявен воден режим, като се наложи режимът да бъде затегнат, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем.

Въпреки настояването на омбудсмана, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

В петък обявяват бедствено положение заради кризата с водата