Едно ВиК дружество да отговаря за всички язовири, които гарантират състоянието на съоръженията. На изхода всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена.

Това предложение направи бившият регионален министър в кабинета "Сакскобургготски" и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев по повод водния режим в Перник и изчерпаното количество вода от язовир "Студена". 

Предложението му е по повод думите на премиера за единно дружество за водите в страната. "Борисов пусна едно изречение, не знам дали осъзнава какво каза. Думите му бяха - "трябва да направим единна държавна компания за управление на водите", припомни Паскалев.

Цялата собственост във ВиК е публична или публично общинска собственост. 54 са ВиК дружествата в страната, ако са 100% общински, ще се контролират и от общинския съвет и от КЕВР, уточни бившият регионален министър. 

"Ще ми се да спрат да говорят политиците и прокурорите по темата вода, а да заговорят специалистите. Мисля, че (политиците - б.р.) са били предупредени, но не са взели мерки. Преди 3-4 месеца граждани са публикували снимки на язовир "Студена", още преди 4 месеца има публикации в публичното пространство, че той е празен", каза Паскалев. 

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

Станислав Владимиров увери, че краткосрочните мерки скоро приключват

Според него един от основните проблеми за водната криза в Перник, е че: "държавата се напълни с "калинки" и те взимат решения".

Той смята, че в България, за да се реши водният проблем, трябва между 11 и 12 млрд. лева. Парите ще са по-малко ако се направи добра и стегната организация. Изпълнени са водни цикли, а какъв е ефектът от тях, запита реторично бившият кмет на Благоевград.

"С 13,8 млн. лева направихме воден цикъл, който намали с 35% от намалението на водоползването. В и К дружеството не е заинтересовано от понижено потребление, то инкасира своите приходи от продадена вода. Това е абсурд в България, който е недопустим. Основно право на гражданите е да получават вода за питейно битови нужди", каза Паскалев. 

Според него единственото решение за Перник е да завали дъжд. Мерките за Перник са закъснели

Къде е отговорността на държавата, питат от "Спаси Перник"

Къде е отговорността на държавата, питат от "Спаси Перник"

Нямало умисъл в източването на язовира, смята проф. Павел Пенчев

"В последно време в БГ имам чувството, че няма нужда от правителство, премиер, а от главен прокурор. Специалистите по води са само в Института по води на БАН и в УАСГ. В МОСВ такива експерти няма", каза Паскалев и уточни, че екоминистърът управлява този тип води. Язовир "Студена" се намира в списък Приложение 1 - язовир за комплексни и значими нужди - той е месечен изравнител на Перник.

"Басейнова дирекция" отговаря за състоянието на всяко едно съоръжение - този язовир има дневник на водоползването, където се отчита ежедневното ниво. Когато е станало ясно, че има проблем в язовир "Студена" е трябвало да бъдат взети мерки, категоричен е Паскалев. По закон министърът трябва да получава ежедневно цялата информация, припомни той.

Запитване за състоянието на язовир "Студена" е направено от общинските съветници от БСП още преди местните избори през октомври 2019 г., но отговорът на управляващото мнозинство (от ГЕРБ) било, че не било въпрос, че няма вода.

"На 11 септември 2019 г. искахме оставка на шефа на ВиК и на РИОСВ, управляващото мнозинство отхвърли това искане с аргумент, че не е наша работа. Искахме да бъде упълномощен кмета, четиримата депутати от региона, двама министри и областния управител. Церовска (тогавашният кмет Вяра Церовска - б.р.) каза, че (така) е започнала предизборната кампания 20 дни по-рано. Тогавашното мнозинство отхвърли искането ни", каза общинският съветник Валентин Петков от БСП.

Евродепутати искат ЕК да провери водната криза в Перник

Евродепутати искат ЕК да провери водната криза в Перник

Настояват да се сезира европрокуратурата, ако се установят нарушения

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица новият главен прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

Вчера, 9 януари 2020 г., министърът на околната среда и водите Нено Димов бе арестуван за разпит. Два са поводите за неговото задържане - водния режим в Перник и боклука от Италия, който бе открит в различни депа в България.

В същото време ДАНС, МВР, Спецпрокуратурата и КПКОНПИ бяха на проверка в Перник. Главният прокурор Иван Гешев определи положението там като трагично.