До края на деня ще стане ясно дали ще има задържани заради водната криза в Перник. Подробна информация трябва да даде спецпрокуратурата. До утре ще бъдат разпитани над 30 лица

Главния прокурор Иван Гешев, който дойде в града, е провел среща с кмета Станислав Владимиров, не е имал среща с областния управител.

Той обясни, че на територията и на Перник, и на София се водят досъдебни производства за водната в Перник

ДАНС, МВР и Антикорупцията влязоха в Перник
Обновена

ДАНС, МВР и Антикорупцията влязоха в Перник

Разпитват над 30 лица

Спецслужбите проверяват какви са причините за водната криза и за непредприетите действия за сухия режим. Нещата са трагични, коментира още Гешев пред журналисти. 

Проверява се още дали има източване на язовира в Перник, поясни още обвинител номер едно.

Държавното обвинение наблюдава и ремонта на язовирната стена, като към момента няма данни за престъпление.

За акцията в МОСВ, която тече в момента, Гешев заяви, че е разпоредена от от него и е за проверка за разрешителни режими за внос на отпадък от Италия.

По информация на Нова телевизия арестувана е и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова, която подаде оставка в началото на водната криза в Перник.  

Също така "Фрогнюз" съобщи, че е задържан Иван Витанов, управител на ВиК Перник, който трябваше да бъде освободен от поста утре, 10 януари.Според Витанов водният цикъл на Перник не се е състоял заради взет кредит от предишния управител на дружеството в размер на 3 млн. лева. Интересното в случая е, че този бивш управител бил инж. Камен Каменов, който бе назначен във вихъра на кризата именно за прокурист на ВиК - Перник.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ. 

Миналата седмица новият главен прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

Информираха Борисов по кризата в Перник

Информираха Борисов по кризата в Перник

Представители на кризисния щаб обясняват предприетите мерки

Въпреки че правителството се ангажира с разрешаване на кризата и отпусна пари, премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).