Премиерът Бойко Борисов е в Перник, за да проследи работата по изкопаването на водопровода. В излъчване на живо в профила си във фейсбук Борисов коментира за пореден път кризата в Перник.

ГЕРБ е управлявала 4 години, БСП - 26, но Борисов е сърдит на кмета и областния управител (бел.ред. - последните от ГЕРБ), които не са го уведомили още през лятото какво се случва с водата на Перник.

"Дойдох не само, защото кметът ме покани на рожден ден, но и да седнем и да решим проблемите", заяви премиерът Бойко Борисов и на два пъти честити пред журналистите празника на Станислав Владимиров.

Борисов захапа и лидера на БСП Корнелия Нинова и й благодари за добрия тон, който задала. "Нинова хубаво ми даде тон, интересни работи! А ние сме тук и работим от момента, в който разбрахме за тази криза. Но преди това защо никой нищо не е казал? Защо не е подменен водопроводът?", попита премиерът. В надигащите се гласове за водни кризи на различни места в страната, Борисов прозря "февруарски сценарий" срещу управлението, по подобие на протестите от 2013 г., които доведоха до падането на правителството му от власт, след като той подаде оставка. "Няма да ме изненадате", отсече обаче Борисов и подчерта, че вече са изпратени полицаи по всички сигнали, като Перник се явява отправна точка.

Язовир "Студена" е пред мъртъв обем

Язовир "Студена" е пред мъртъв обем

Има два пъти по-малко вода от официалните данни, обяви Караниколов

Борисов е недоволен от кметовете, които не са участвали за водните цикли по европрограми и така реално са саботирали модернизацията. Като примери той посочи Ботевград, Берковица, Кресна. "Сега заради откази трябва да даваме държавни пари. Милиард и петстотин милиона стоят за старата водна инфраструктура", недоволен е Борисов.

"Много искам и аз това, което председателката Нинова е искала и разговаряла с главния прокурор, не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може други истини да излязат", заяви още министър-председателят. Борисов заяви и че не говори всеки ден с главния прокурор и няма такива връзки.

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а, направена по уточнението на зам.-министър Нанков през 2008 г. "Забавно е да четеш по един процент на ден неустойка 70 милиона дълг, правят една фирма за изкоп на наземни маси и го придобиват, държавата не се явява на арбитраж", уточни той.

"Тук политика няма", отсече за кризата в Перник премиерът. Работата на изпълнителната власт била да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кмета. Караниколов, Нанков и Николов остават на място.

Той прегледа работата на пречиствателната станция и в завод "Стомана", където се оказа, че няма незаконно отклоняване на вода, а само течове от аварии. Борисов е разпоредил собствеността на тръбите, които преминават през "Стомана" да се прехвърли към общината - нещо, което е трябвало да стане преди 30 години. Той посочи и че ръководството на "Стомана" - Перник съдейства напълно на властите.

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

Предприятието не отклонява води от яз. "Студена"

Задаващата се криза в Ботевград, Борисов отдаде на сушата и поиска да се понесе отговорност тези, които са го допуснали и призова ВиК дружествата да се стегнат, защото всички виновни ще бъдат наказани. По думите на Борисов има начин да се работи добре и това става ясно от факта, че има места в страната, където няма проблеми.

Премиерът призна, че сушата към Шуменско е "чудовищна".

Борисов разпореди и да се възлагат ремонтите по бързите процедури, за да се разреши кризата по най-добрия начин. Премиерът се надява до пролетта кризата в Перник да се преодолее до пролетта.

Около 3.2 милиона са нужни за новата пречиствателна станция, те вече са преведени, заяви Владимиров. Ремонтът на старата пречиствателна станция ще струва около 2 милиона лева.

Според уверенията на кмета Владимиров и икономическия министър Караниколов нужните ремонти могат да бъдат направени за около две седмици, което би изпреварило достигането до мъртвия обем на язовир "Студена". При настоящата ситуация за това ще се нужни около 20 дни. По думите на Караниколов ако има няколко по-топли дни, ще се влее нова вода и така най-тежката ситуация може и да се отложи.