Константин Стаменов, упълномощен представител на "Стомана", оспори доклада на "Софийска вода" в студиото на Нова телевизия. Стаменов нееднократно изказа и възмущението си, че този доклад не е получен от тях по официален път и дори не са ги предупредили, че ще правят такъв доклад. От "Стомана" смятат дори да стигнат до съда, ако докладът не се изтегли. Според тях този доклад е писан от хора, които никога не са били на място и съдържа манипулативни внушения.

Припомняме, вечерта на Бъдни вечер МВР проведе спецакция в "Стомана" Перник заради кражби на водаС багери и тежка техника униформени и прокурори влязоха в пернишкия завод

Информираха Борисов по кризата в Перник

Информираха Борисов по кризата в Перник

Представители на кризисния щаб обясняват предприетите мерки

Константин Стаменов обясни, че начинът, по който доклада за загубите на вода по мрежата на ВиК - Перник внушава, че "Стомана" краде вода, а това не е истина.  Според доклада на "Софийска вода" - 80% от водата отива в "Стомана", а не в Перник. Стаменов прочете, че 290 л/с, т.е. 90% от потока към Перник се губи към индустриалната зона от клон 2:

"Ако се прочете, ще се остане с впечатление, че се отклонява много вода. В него пише, че 290 литра в секунда се подават в индустриалната зона в клон 2, а целият оток е 350 литра в секунда Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в Стомана", посочи той. Директорът каза, че кранът, за който се сочи, че се излива вода, е сменен, а "Стомана" е на ограничителен режим. "Няма в "Стомана" вода за производствени нужди, а хората в Перник да са на режим", категоричен бе Стаменов.

Водопроводите на ВиК - Перник действително минават през територии на "Стомана", но при всяка една авария от ръководството са викали и предоставяли достъп на аварийните екипи. Още преди месеци те са водили и кореспонденция с ЕСО, тъй като този клон 2 минава в близост до електрозахранване на "Стомана", което създава достатъчно сериозен риск, а аварии по клона има много. Стаменов не отговори на въпрос, според него къде изтича водата, като репликата му беше: "При 70-годишни тръби, къде може да отива водата?".

Перничани плашат с протести и в София заради водната криза

Перничани плашат с протести и в София заради водната криза

Ще пренесем нашата Сурва на жълтите павета, заканват се те

Искаме "Софийска вода" да си изтеглят доклада или ще последват съдебни действия", заяви Константин Стаменов. Той посочи, че производството на "Стомана" е на ограничен режим още от началото на ноември месец, а промишлената вода от "Студена" им е спряна. Те по принцип получавали вода от преди пречиствателната станция. На въпрос дали получават вода от "Пчелина", Стаменов заяви само, че още преди 15 години са установени огромни загуби на вода заради дългото трасе.