Перничани подготвят протест и в София заради водната криза, съобщава БНР.

Това стана ясно на днешното протестно шествие в града. Протестиращите се заканиха, че ще организират демонстрация и в столицата в началото на новата година.

Сред основните искания на перничани е виновниците за водната криза в града да понесат последствията си, както и министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри незабавно да подадат оставка.

Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град, категорични са протестиращите. Те настояват държавата да поеме всички разходи по плащане на водата им, докато трае водната криза.

В протеста в Перник се включи и лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов, който обяви, че ако до 5 януари тези искания не бъдат изпълнени, протестиращите тръгват за София.

Започва спешен ремонт на пречиствателната станция в Перник

Започва спешен ремонт на пречиствателната станция в Перник

Това обяви на извънреден брифинг Емил Караниколов

Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, заяви Митов. Той се опасява, че заради водния режим структуроопределящи предприятия може да спрат работа, което би обрекло Перник на гибел.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. Нека пренесем нашата Сурва на жълтите павета, каза тя.

По-рано днес перничани отидоха на молебен в централния градски храм "Свети Иван Рилски".

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха "Оставка", "Виновните на съд" и "Искаме вода".

Жителите на миньорския град настояват водата в Перник да не поскъпва, както и да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.

Протест и молебен в Перник заради водния режим

Протест и молебен в Перник заради водния режим

На 21 декември бе обявено бедствено положение

Припомняме, по-рано днес министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че започват  спешни мерки по ремонт на пречиствателната станция.

След срещата си с кмета лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска среща с главния прокурор Иван Гешев заради кризата в Перник. По думите й хората настояват да разберат кой носи отговорността за бедственото положение.

Вчера при посещението си в Стара Загора премиерът заяви, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него.

Преди това Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

Доброволци пък съобщиха, че няма повече резерви за водовземане за Перник от Владайския канал.

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

По думите му от 52-ра година нищо не е пипано в града