Перничани излизат днес на шествие с жълти жилетки заради водната криза. Проявата ще започне в 12.30 часа, а организатор е инициативният комитет "Спаси Перник", предаде БНР.

Припомняме, че на 21 декември бе обявено бедствено положение. Режимът ще остане в сила до април.

Шествието ще тръгне от Съдебната палата и ще премине през центъра на града до площад "Кракра", където ще бъдат огласени исканията на недоволните - оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа, както и спешен избор на нов управител на "ВиК".

Настоява се също така за алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

Няма резерви от вода за Перник от Владайския канал, според доброволци

Няма резерви от вода за Перник от Владайския канал, според доброволци

Няма по-млада от мен тръба в Перник, подчерта премиерът Борисов

След шествието в 13.30 часа в централния пернишки храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужен молебен за преодоляване на безводието.

Няма повече резерви за водовземане за Перник от Владайския канал.

Това установиха вчера доброволци от пернишкия квартал "Църква", съобщи кметът на района Радослав Динев, цитиран от "24 часа".

Днес 14 доброволци са се включили в акция за търсене на по-голям дебит от съоръжението към язовир "Студена". Те са обходили трасето, което по думите на Динев било чисто и добре поддържано.

Сега от Владайския канал към питейния водоизточник на Перник текат 60-70 л/сек.

Припомняме, че по-рано Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

По думите му от 52-ра година нищо не е пипано в града

Преди това беше съобщено, че не е открита ешерихия коли във водата в Перник. До момента Регионалната здравна инспекция е взела 13 проби от различни места в града, които показват чисти стойности.

На 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

На Бъдни вечер в Перник започна операция на територията на "Стомана" - Перник, за да се открие къде се губят около 90 литра вода в секунда. След това министърът на икономиката Караниколов пресметна, че това се равнява на сума около 18 000 лв. на ден и призна, че плащат гражданите на Перник.

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

РЗИ е взела 13 проби

Подозренията бяха, че предприятието източва незаконно вода. От "Стомана" отрекоха категорично това на следващия ден, когато и лично премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция. Тогава той обяви и че ще разпореди Икономическа полиция да провери всичко.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че от 52-ра година нищо не е пипано в Перник. Под 20 млн. лв. инвестиция няма да се размине. Ще трябват около 80 км тръби. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод бедственото положение в Перник по време на посещението си в Стара Загора.

Сиреч, няма по-млада от мен тръба в Перник, подчерта премиерът.