Няма повече резерви за водовземане за Перник от Владайския канал.

Протест и молебен в Перник заради водния режим

Протест и молебен в Перник заради водния режим

На 21 декември бе обявено бедствено положение

Това са установили вчера доброволци от пернишкия квартал "Църква", съобщи кметът на района Радослав Динев, цитиран от "24 часа".

14 доброволци са се включили в акция за търсене на по-голям дебит от съоръжението към язовир "Студена". Те са обходили трасето, което по думите на Динев било чисто и добре поддържано.

Сега от Владайския канал към питейния водоизточник на Перник текат 60-70 л/сек.

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

По думите му от 52-ра година нищо не е пипано в града

Паралелно днес кметовете на селата Драгичево, Рударци и Кладница и жители на Драгичево са затворили тръба от Владайския канал, която е преливала към пречиствателната станция за Рударци и Драгичево, съобщи Виктор Викторов - кмет на Драгичево.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че от 52-ра година нищо не е пипано в Перник. Под 20 млн. лв. инвестиция няма да се размине. Ще трябват около 80 км тръби. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод бедственото положение в Перник по време на посещението си в Стара Загора.

Сиреч, няма по-млада от мен тръба в Перник, подчерта премиерът.

Припомняме, че Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

Преди това беше съобщено, че не е открита ешерихия коли във водата в Перник. До момента Регионалната здравна инспекция е взела 13 проби от различни места в града, които показват чисти стойности.

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

РЗИ е взела 13 проби

Вчера, 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

На Бъдни вечер в Перник започна операция на територията на "Стомана" - Перник, за да се открие къде се губят около 90 литра вода в секунда. След това министърът на икономиката Караниколов пресметна, че това се равнява на сума около 18 000 лв. на ден и призна, че плащат гражданите на Перник.

Подозренията бяха, че предприятието източва незаконно вода. От "Стомана" отрекоха категорично това на следващия ден, когато и лично премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция. Тогава той обяви и че ще разпореди Икономическа полиция да провери всичко.

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Това обяви кметът на града Станислав Владимиров

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Днес перничани излизат на нов протест срещу режима. Ще бъде отслужен и молебен срещу безводието.