От 52-ра година нищо не е пипано в Перник. Под 20 млн. лв. инвестиция няма да се размине. Ще трябват около 80 км тръби. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод бедственото положение в Перник по време на посещението си в Стара Загора.

Сиреч, няма по-млада от мен тръба в Перник, подчерта премиерът.

Той увери, че всички, които през годините са допринесли за това ще си понесат отговорността. 

Когато говорехме за водните цикли колко са важни и да използваме европейските пари, имаше градове, които проспаха периода. А кметове, които не са пожелали да се включат в тези проекти, сега искат пари от държавния бюджет, по думите му.

Като имаше европейски пари тях ги мързеше, но ще се оправят, отбеляза Борисов. 

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Задава десет въпроса

Припомняме, че по-рано днес Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол. 

Преди това беше съобщено, че не е открита ешерихия коли във водата в Перник.  До момента Регионалната здравна инспекция е взела 13 проби от различни места в града, които показват чисти стойности.

Вчера, 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник.   Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество

На Бъдни вечер в Перник започна операция на територията на "Стомана" - Перник, за да се открие къде се губят около 90 литра вода в секунда. След това министърът на икономиката Караниколов пресметна, че това се равнява на сума около 18 000 лв. на ден и призна, че плащат гражданите на Перник.

Подозренията бяха, че предприятието източва незаконно вода. От "Стомана" отрекоха категорично това на следващия ден, когато и лично премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция. Тогава той обяви и че ще разпореди Икономическа полиция да провери всичко.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Това обяви кметът на града Станислав Владимиров