Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров, кметове на населени места, общински съветници и граждани във връзка с кризата с водата. Тя заяви, че три са темите, които хората са поставили и очакват реакция от БСП като партия и парламентарна група.

"На първо място поставиха остро въпроса за отговорността - кой е отговорен за тази криза в Перник. Те не приемат липсата на информация по разследването, поради което поех ангажимент още днес да поискам среща с главния прокурор Иван Гешев и да разбера докъде е стигнало разследването", подчерта соцводачът. 

Нинова изрази недоволството си, че премиерът прехвърля вината за водната криза на ВиК дружеството и на общината, но по думите й въпросното дружество е пускало водата само след направени заявки и разрешение от министерството. затова тя е категорична, че отговорността е и при министрите. 

Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"

Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"

Институциите прикриват геноцида в Бобов дол, категорична е тя

След разговор с главния прокурор, стана ясно, че срещата ще се проведе на 6 януари.

Нинова подчерта, че хората са поставили още и въпроса с дългосрочна програма за подмяна на водопреносната мрежа в града, на довеждащите водопроводи и на пречиствателните станции.

"Правителството да изпълни обещанието си за тази подмяна. По думите на специалисти това ще отнеме години. Положението е бедствено, предстоят тежки месеци и това, от което имат нужда хората, е вода. Затова ме помолиха и поемам този ангажимент да подпомогнем национална кампания "Дари вода за Перник". Обръщам се към всички - да бъдем съпричастни с перничани", допълни още Нинова.

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество

Припомняме, че вчера, 28 декември, при посещението си в Стара Загора премиерът заяви, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него. 

Той подчерта още, че ще са необходими 20 млн. лв. инвестиция в подмяната на водопреносната мрежа. 

Няма резерви от вода за Перник от Владайския канал, според доброволци

Няма резерви от вода за Перник от Владайския канал, според доброволци

Няма по-млада от мен тръба в Перник, подчерта премиерът Борисов

Преди това пък Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

Вчера беше съобщено, че не е открита ешерихия коли във водата в Перник. До момента Регионалната здравна инспекция е взела 13 проби от различни места в града, които показват чисти стойности.

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Задава десет въпроса

На 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

Не откриха ешерихия коли във водата в Перник

РЗИ е взела 13 проби