В язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици. За това предупреди пред БНР кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Той обясни, че в града се надяват на благоприятни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този период, но на това не можело да се разчита.

Гавалюгов определя положението като "потенциално кризисно". Той се надява, че няма да се стигне до ситуацията в Перник, но предупреждава, че обстановката не бива да се подценява.

Градоначалникът обясни, че ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът има и други водоизточници. Те обаче не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според него стигне ли се до такава ситуация, последствията "няма да са по-различни от тези в Перник".

Борисов обеща изцяло ново трасе за над 2 млн. лева за Перник

Борисов обеща изцяло ново трасе за над 2 млн. лева за Перник

Работата по него започва от утре

Гавалюгов смята, че има две причини, за да се стигне до това положение на водите на язовира. Първата по негови думи е амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина пък е работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г.

Кметът посочи, че е констатирано, че ВЕЦ-ът работи извън обхвата на своето разрешително, като само през 2019 г. това се е случило за цели 14 дни. За въпросния период нерегламентирано са били източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция".

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

Борисов: В Перник няма тръба по-млада от мен

По думите му от 52-ра година нищо не е пипано в града

Гавалюгов твърди, че този ВЕЦ е изграден, без да има възможност "Напоителни системи" да контролират неговата работа. "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!", коментира той и обясни, че ВЕЦ-ът е частен - собственост на фирма, която пък е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев.

Припомняме, вчера премиерът обеща, че ще бъде изградено изцяло ново алтернативно трасе по Клон 2 в Перник с държавни средства, след като перничани  заплашиха на протест, че ако управляващите не изпълнят исканията им, ще последват протести и на жълтите павета в София.

Ден по-рано при посещението си в Стара Загора той заяви, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него.

Преди това Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

Предприятието не отклонява води от яз. "Студена"