Положението с кризата с безводието в Перник не е никак лесно. Оказа се, че местното ВиК са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато те реално са били 2.6 милиона кубика. А това реално означава, че се отива към мъртъв обем.

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред бТВ. Той бе командирован лично от премиера Бойко Борисов да наблюдава кризата в Перник на място до разрешаването й. Според Караниколов, за да се реши безводието в града, трябват 10 милиона кубика.

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

Предприятието не отклонява води от яз. "Студена"

Караниколов посочи, че в момента се действа на няколко нива - извършат се няколко акции. Хора ще влизат в пещерните помещения, има констатирано наличие на подземни води и работят еколозите, но трябва да се внимава да не се наруши екосистемата. Той очаква, че за около 5 дни еколозите ще приключат работа и няма да се навлезе в мъртвия обем.

Другият момент е пречиствателната станция. "Новата е от 76 г., но когато е изградена, тя не е съобразена, че може да се влезе в мъртвия обем. Все пак в момента е чиста водата - става за битови нужди и пиене", успокои перничани министърът. Той не отхвърли обаче възможността, в случай, че започнат да влизат повече води, от снеготопене например, да има проблем с пречиствателната станция и тя да изгуби питейна вода, която ще се изхвърля в язовира. "Целта да се чисти повече водата, да не се губи питейна вода в процеса на почистване", каза той и бе категоричен, че целта е да се свърши работата, преди да са все още в мъртвия обем на язовир "Студена".

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Емил Караниколов посочи, че всеки ден ще се прави справка за обема на "Студена", сложени са уреди и датчици, за да е вярна информацията.

"Не само Перник има проблеми, тук обаче има криза - не е имало отчети, вход, изход, никакви датчици и никакъв контрол. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, драстично нищо не е правено 60-70 години", категоричен бе министърът на икономиката.

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Това обяви кметът на града Станислав Владимиров

Той отново посочи, че се работи едновременно за намиране на вода и за овладяване на основните проблеми на ВиК и тежките аварии в града, както и че са командировани представители на ВиК-Враца и други градове. Следващите 20 дни ще е най тежкият период, ако се премине и няма мъртъв обем, ще име светлина за перничани, стана ясно от думите на Караниколов.

Перничани плашат с протести и в София заради водната криза

Перничани плашат с протести и в София заради водната криза

Ще пренесем нашата Сурва на жълтите павета, заканват се те