"Трябва да говорим за една реципрочност - ако гражданин наруши закона, държавата ще го санкционира. В случая държавата причини една безпрецедентна хуманитарна криза с видимо много тежки последици. Къде е отговорността на държавата. Това запита пред БНР Камелия Радева част от инициативния комитет "Спаси Перник".

Тя призова за повече достоверна и навременна информация от страната на отговорните институции.

По думите й действията (на институциите - б.р.) са хаотични и е нужен ред. Водният режим не е еднакъв за всички. В квартал "Църква" проблемът е много тежък. Там проблемът не е и ясен, смята тя. 

Активно се подготвя протест на 11 януари. Автопоходът ще е под наслов "Къде ни е водата?". 

От "Стомана"-Перник съдят "Софийска вода" за неверни твърдения

От "Стомана"-Перник съдят "Софийска вода" за неверни твърдения

Директорът Константин Стаменов заяви, че няма и не е имало нерегламентирано отклоняване на води

Според проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и председател на Българската асоциация по подземни води темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в медиите.

"Специалистите в тази област не сме взимали публично участие и то точно по тази причина. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се разреши. Хората имат пълно право да негодуват", каза проф. Пенчев.

По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едва 2-3%. "Проблемът не може да се разреши бързо. Всякакви дейности и дискусии трябва да се преустановят и да се тръгне към инженерно правилно решение. Полезните ходове са малко", смята проф. Пенчев.

Според него приливът на висока вълна и ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие. Този язовир трябва да се управлява изключително внимателно. След като частично се подобри положението, трябва да се спрат оттоците и загубите. 

"Граждани за София" предлагат софийска вода за Перник

"Граждани за София" предлагат софийска вода за Перник

Искат и 15 години безплатна вода за перничани

Проф. Пенчев смята, че всички институции, които са ангажирани, работят правилно. Но не могат да напълнят язовира. Хората трябва да се научат да пестят водата, категоричен е той.

Според него язовир "Студена" е добре познат. "Той няма голям обем, може да се напълни сравнително бързо - една висока вълна ще го напълни с 10% и същевременно може да се изпразни много бързо. Смятам, че няма умисъл в източването на язовира", каза проф. Павел Пенчев. 

1/3-та от язовир „Студена“ е източен от юни до декември 2018 г.

1/3-та от язовир „Студена“ е източен от юни до декември 2018 г.

Защо не се ползва водата на язовир "Пчелина", пита експерт от МОСВ

Основната причина е липсата на добър административен капацитет, смята той. "Не трябва да пропускаме и факта със засушаването и намаляването на водните ресурси в общ мащаб", каза проф. Пенчев.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ заяви, че 1/3-та от язовир "Студена", който снабдява Перник и околните села с вода, е била безпричинно източена. Източването било през втората половина на 2018 г. ВиК Перник разполагат със собствен ВЕЦ към язовир "Студена".

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.