Започва подмяна на ВиК мрежата. Това означава намаляване на авариите и на риска от смесване на мръсни и чисти води. Тук имаше разбиране и от страна на Министерски съвет, бяха отпуснати средства.

Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров във връзка с провежданите акции във връзка с водната криза в града пред Нова телевизия. 

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена
Обновена

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена

Абсурдно е - ВиК дружествата инкасират приходите си от продадена вода

"В аварийните планове на кризисния щаб имаше начертани краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Някои от тях вече са завършени. Достигна се един приток от около 100 литра в секунда. Отокът ни е фиксиран на 300 литра в секунда. Това са разчетите на ВиК дружеството, за да можем да преминем през най-критичните месеци", допълни той.

Владимиров обясни, че са отпуснати пари за пречиствателните ни станции, за които сега се изпълняват краткосрочни мерки. Те ще завършат в рамките на 2-3 седмици, за да може да се подпомогне в момента функциониращата пречиствателна станция. "Лятото е правен тест, при т.нар. "мъртъв обем" тя е могла да пречисти водата, така че е била годна за пиене", допълни Станислав Владимиров.

"Хората реагират нормално на това, че има действия от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока", допълни той.

Запитан дали ще има наказани за водната криза в града и няколко села, той обясни, че още в началото на своя мандат е сезирал прокуратурата за това как е управлявано ВиК дружеството и какво е състоянието на язовир "Студена". "Това беше съвсем нормално действие от моя страна, защото се сблъсках с огромна криза", допълни той.

Запитан как реагира местното население на случващото в града, той отговори: "Хората реагират нормално на това, че има действия от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока".

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица новият главен прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

Вчера, 9 януари 2020 г., министърът на околната среда и водите Нено Димов бе арестуван за разпит. Два са поводите за неговото задържане - водния режим в Перник и боклука от Италия, който бе открит в различни депа в България.

В същото време ДАНС, МВР, Спецпрокуратурата и КПКОНПИ бяха на проверка в Перник. Главният прокурор Иван Гешев определи положението там като трагично.