Съвестно изпълнявах правомощията си. С тези думи се защити бившият министър на околната среда Нено Димов по време на заседание на Специализирания съд, който днес ще се произнесе каква ще бъде мярката на ексминистъра, информира БТА.

В четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Димов
Обновена

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Димов

Специализираният наказателен съд насрочи делото по мярката за днес

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се аргументира, че ако съдът не задържи за постоянно в ареста бившия министър, той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Кънев добави, че това може да стане, тъй като все още е министър на околната среда и водите, докато Народното събрание не гласува оставката му.

Прокурорът заяви, че няма опасност Димов да се укрие, но обвинението срещу бившия министър е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети (11 милиона лева) и защото са засегнати над 90 000 души от водната криза в Перник.

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Тя допълни. че самият той не разбира от нивата за водите

Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон, обясни прокурорът.

Ина Лулчева, която е адвокат на Димов, отговори, че водите са били в ресора на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя подчерта, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Това обаче показвало, че правителството носи вина за водните кризи и горенето на отпадъци