Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов.

Специализираният наказателен съд насрочи за днес делото по мярката на Димов. обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Прокуратурата вижда умисъл от факта, че въпреки месечните справки, които Димов е получава от януари 2018 г., става ясно, че водата в язовир "Студена" драстично спада, но е разрешавал промишлено водоподаване към "Стомана Индъстри" и "Топлофикация - Перник".

Прокурор Ангел Кънев коментира, че Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка е отказвал вода за двете дружества, съобщава БНР.

Ина Лулчева, адвокатът на Димов твърди, че клиентът й само е слагал подписа си под становища на експерти, които трябвало да направят преценка да се ползва ли водата от "Студена" и за промишлени нужди.

Според прокурор Кънев, ако Димов е на свобода той може да попречи на разследването. По думите на адвокат Лулчева, такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението.

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а

Припомняме, че в четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".

Припомняме, в момента най-тежка е ситуацията с язовир "Студена", заради който от 18 ноември Перник премина на воден режим, засягащ около 60 000 души. От МОСВ ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50% - мярката се отнася и за язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино", освен за "Студена".

Във вихъра на водната криза в Перник от Националния статистически институт съобщиха данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

Още арести и оставки, но не и предсрочни избори очакват социолози

Още арести и оставки, но не и предсрочни избори очакват социолози

Министрите са върха на пирамидата, а върхът на пирамидата изгнива от долу