Подалият оставка екоминистър Нено Димов е разследван за безстопанственост. Язовир "Студена", който снабдява с вода Перник и областта, е доведен до така наречения мъртъв обем. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева на брифинг на прокуратурата.

Язовир "Студена" е под управление на МОСВ. ВиК - Перник докладва на министъра. Непрекъснато е докладвано на кмета на Перник, на областния управител и на министъра, разрешава ползването на водата.Лично министърът е подписвал ежемесечно разпределението на водните количества, както и лично той е бил уведомяван.

Сийка Милева поясни, че ще има още обвинени при събрани още доказателства. 

Прокуратурата потвърди за разпита на Нено Димов със снимки

Прокуратурата потвърди за разпита на Нено Димов със снимки

А на въпросите на Нинова вече е отговорила

Милева поясни, че Нено Димов е разрешавал ползването на водата в язовира за промишлени цели. Министърът е нарушил служебните си задължения, като е разрешавал повече количества за промишлени нужди. Язовирът е държавна собственост и затова отговорността е на министъра на околната среда и водите. Това, че някой е министър, не получава индулгенция срещу задържане, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 

Димов е разрешавал водата на Перник да изтича към предприятия от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 г

Ангел Кънев изтъкна, че досъдебното производство е образувано от един месец. Събрани са над 48 тома доказателства. Има умишлена безстопанственост от страна на министъра на екологията, твърди Кънев. 

Задържаха за 24 часа Нено Димов

Задържаха за 24 часа Нено Димов

Информацията потвърди говорителят на главния прокурор

Министърът не е изпълнил правомощията си по закон и не се е съобразил с нуждите на хората от питейна вода. Само по изключение се дава такава вода за промишлени цели, увери Кънев.

Според прокурора, нанесената щета от Димов е за над 11 милиона лева. Той е имал право да спре водата за промишлени нужди. Над 7 милиона кубични метра вода е щяло да има в язовир "Студена", ако министърът не е давал водата на промишлеността, което е било достатъчно, за да няма воден режим в Перник. Над 97000 души са на воден режим, който ще продължи дълго време, каза наблюдаващият прокурор и поясни, че министърът е уведомяван многократно.

По думите му в близките пет месеца перничани няма да имат нормално питейна вода. Нено Димов е давал вода за промишлени количества дори в пъти по- големи от поисканите от предприятията. 

От дома и кабинета на Нено Димов са иззети документи и за концесията на "Юлен". Там още се събират данни. 

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Това обаче показвало, че правителството носи вина за водните кризи и горенето на отпадъци

Прокуратурата е поискала удължаване до 72 часа на ареста на министър Нено Димов. Според обвинението има опасност той да укрие доказателства. Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на "Г.М. Димитров". Кънев ще иска и постоянен арест за министъра на по-късен етап. От две до осем години грозят министъра за извършеното от него престъпление.

Сийка Милева поясни, че ще има още обвинени при събрани още доказателства. На този етап няма преки доказателства за корупция от страна на министър Димов, но се проверяват всички версии. Търси се облагата на министъра от действията му, но към момента обвинението няма доказателства.

Водата в язовира не е източена, за да се направи ремонт на язовирната стена. Ремонтът е осъществяван на подводен принцип.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза: "Това не е краят, това е само началото.". Той се закани, че ще се стигне до виновните за кризата в Перник, но службите ще се постараят и да предотвратят подобни кризи в други градове. Във всички ВиК в страната се правят проверки от страна на МВР и ДАНС. Ако има нарушения ще се вземат мерки, увери Иванов. 

Иначе стана ясно, че ДАНС и МВР проверяват всички площадки за боклук в страната. Още няма събрани доказателства по този случай.

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Премиерът щял да вземе решение за отговорността

Припомняме, вчера, 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван  с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

Днес, 10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка.

Междувременно стана ясно, че сегашният регионален министър Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза в Перник.