В свое прессъобщение от прокуратурата потвърждават за провеждания разпит на министър Нено Димов във връзка с разследванията, които се провеждат. Към прессъобщението са приложени както снимки, така и видеоматериал, който можете да видите в края на текста.

В Националното следствие влезе и прокуриста на ВиК Перник Камен Каменов. Припомняме, че по непотвърдена официално информация на разпит са извикани бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, която подаде оставката си, бившия кмет на Перник Церовска, както и бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов. 

Днес главният прокурор Иван Гешев беше на място в гр. Перник, за да координира провеждащи се действия по разследването по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града. Той се срещна и с кмета на гр. Перник Станислав Владимиров, като продължение на проведената на 22.11.2019 г. среща.

Гешев определи нещата около кризата в Перник като трагични

Гешев определи нещата около кризата в Перник като трагични

Спецакциите в Перник и МОСВ са по отделни случаи - за водата и за боклука

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР са претърсили и иззели документи в Областна администрация - Перник, ВиК - гр. Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр.Перник, посочват от прокуратурата.

Припомня се и че 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

От прокуратурата потвърждават и операцията на ДАНС и ГД "Национална полиция" за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г. също от главния прокурор Иван Гешев.

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник
Обновена

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник

Нинова обвини ГЕРБ в политика на геноцид

Също така от прокуратурата отговарят на изпратеното писмо от Корнелия Нинова относно кризата с питейната вода в гр. Перник, че г-н Гешев е информирал писмено г-жа Нинова, че прокуратурата вече е отговорила на поставените от нея въпроси в свои прессъобщения от 13.12.2019 г., 27.12.2019 г. и 06.01.2020 г. Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев отмени срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, обявен още в края на миналата година, зоради публично заявеното намерение от Нинова да бъде проведен брифинг след това. 

Предоставената от прокуратурата информация е при спазване на изискванията на чл. 198, ал. 1 от НПК и Решение на Конституционния съд от 06.06.2017 г., к.д. № 15/2016 г.