Когато трябва да говорим за отговорност и вина - водата не е изчезнала от само себе си. Имало е много знаци за това, че има проблеми в Перник, но и в много други градове. Това означава, че в България, в много дълъг период от време, има много отговорни, които не са си свършили работата за това да има адекватна политика в сферата на водните политики. Около това мнение в студиото на Нова телевизия се обединиха политическият психолог проф. Антоанета Христова и социолога Кольо Колев.

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

"Правителството да си извади изводи, институциите като цяло са се провалили"

И двамата не смятат, че с разследването на водната криза в Перник и оставката на министър Нено Димов процесът ще приключи. Според Кольо Колев може да се очаква да изникват още проблеми, но и трябва да се погледне отговорността на стоящите по-ниско от министър държавни чиновници. Много сериозен е проблемът у нас с административния капацитет и експертизата.  

Припомняме, че в четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Това обаче показвало, че правителството носи вина за водните кризи и горенето на отпадъци

"Най-естествено е атаката да бъде към него, защото към днешна дата той управлява министерството. Въпреки, че има сериозна асиметрия в търсенето на отговорност по отношение на институциите", смята проф. Христова.

Според Кольо Колев това не е пикът на търсене на отговорност и даване на свидни жертви в управлението и той очаква да се стигне до регионалния министър Петя Аврамова, както и на по-ниско ниво.

"Очаквам още. Голяма част от хората ясно виждат отговорността на ВиК, което е пряко свързано с Министерството на регионалното развитие. То следи за нивото на водата и качеството на съоръженията", заяви Колев и припомни, че Петя Аврамова в Народното събрание е казала: "Няма страшно, има 10 млн. кубика вода". Един месец по-късно се оказа, че 1/3 от същата тази вода я няма.

Корнелия Нинова вижда локални мерки срещу национална криза

Корнелия Нинова вижда локални мерки срещу национална криза

Отдавна трябвало да има оставки заради ситуацията в Перник

Самото задържане на Нено Димов за 72 часа и обявеното от прокурорите искане за постоянен арест, според Кольо Колев не е случайно и по-скоро е PR акция, прави се с оглед на обществения отзив по темата.

"Министрите са върха на пирамидата. Всеки управленец знае, че върхът на пирамидата може да изгнива по-надолу и почти със сигурност си знае проблемите вътре", обясни и Антоанета Христова.

Според професор Христова, Борисов не е поискал оставките на Нено Димов и Петя Аврамова, защото ситуацията е сложна и по редицата има много виновни за кризата в Перник, а и коалиционното управление е брак по сметка и страните си правят много добре сметката за края на управлението, предстоящите избори и предстоящите нови конфигурации в следващото Народно събрание. Затова и не може да се очаква в момента управлението да се саморазклати сериозно. С оглед на довършването на мандата, управляващата коалиция ще се закрепи поне до есента на тази година.

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

Отговорните за поддържката на съоръженията били собствениците им

Припомняме, в момента най-тежка е ситуацията с язовир "Студена", заради който от 18 ноември Перник премина на воден режим, засягащ около 60 000 души. От МОСВ ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50% - мярката се отнася и за язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино", освен за "Студена".

Във вихъра на водната криза в Перник от Националния статистически институт съобщиха данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

Близо 500 млн. куб. м са загубите на вода у нас през 2018 г.

Близо 500 млн. куб. м са загубите на вода у нас през 2018 г.

Това е повече от половината от подадената вода

В началото на декември месец държавният глава Румен Радев свика консултативна среща по ВиК сектора заради кризата, която обаче не завърши с конкретни резултати и мерки. 

Междувременно стана ясно, че и Ботевград е застрашен от криза с водата заради източване на язовир "Бебреш", въпреки че от "Напоителни системи" обявиха, че няма нерегламентирано изтичане на вода от язовира. Проблеми с водоснабдяването има и в Шуменско и Ловешко. Близо 117 хиляди души са засегнати от воден режим в страната по данни на МРРБ. 

До кога ботевградчани ще плащат за мътилката от чешмите?

До кога ботевградчани ще плащат за мътилката от чешмите?

От сдружение "За чиста вода"-Ботевград са категорични, че това безобразие не може да продължава

Вчера разследващите влязоха на проверка и във ВиК дружествата в Пловдив и Дупница, след разпоредената повсеместна проверка на целия воден сектор в страната. 

Каролев: Безхаберие и никакъв контрол с водите

Каролев: Безхаберие и никакъв контрол с водите

Според него дружеството, което управлява водния цикъл в Перник проявява нехайство