"Прокурорите са господари на производствата." Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти тазсутрешните акции на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите.

Коментарът си той направи, след като взе участие в Консултативния съвет по национална сигурност при президента за ситуацията в Близкия изток, а информацията за операциите изтече по време на съвета.

По думите му борбата с корупцията, с безотговорността и ненаказуемостта имат материално измерение.

Отведоха Нено Димов на разпит в спецпрокуратурата

Отведоха Нено Димов на разпит в спецпрокуратурата

По думите му оказвал съдействие и не е задържан

Колегите от МВР, ГДБОП, ДАНС работят от много време и подготвиха това, което считат за достатъчно като материал. Докладвано е в прокуратурата и оттам нататък прокурорите са господари на производството.

Борисов поздрави службите за активната им работа.

Той обаче отклони въпроси на журналистите, като заяви, че не е негова работа да бъде запознат с акцията - негова работа е да осигури условия на МВР, ГДБОП и ДАНС да провеждат подобни операции. "Имат пълната свобода да го правят", подчерта той.

Дали могат да се установят престъпления или нарушения, премиерът щял да говори с прокурорите. Той може да каже, че службите от МВР и ДАНС, работили от седмици и надлежно докладвали информацията на наблюдаващите прокурори. "Щом ВКП е решила, че това е достатъчно от сабале от 5 часа започнаха акциите. Повече няма да коментирам", лаконично отговори министър-председателят.

На въпрос, че дали в момента има сянка на съмнение спрямо министри, Борисов заяви, че ще говори с коалиционните партньори, а тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, няма да ги коментира. Борисов не може да каже дали в момента има сянка на съмнения, а иска да изчака първо обвинителни актове.

На въпрос има ли информация за арест на Ирена Соколова и Вяра Церовска, които са членове на ГЕРБ, Борисов отговори: "Е, и какво от това. Това дали си от ГЕРБ, БСП или ДПС не би трябвало да значи нищо. Има свършена и несвършена работа. Какво искате да ме питате, не мога да разбера". Борисов заяви и че не може да разбере какво значи "негови хора".

Той припомни, че сгрешилите и сбъркалите хора вече са си отишли от ГЕРБ. Дали ще снеме доверието си от екоминистъра Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова, Борисов посочи, че има теми, които са предмет на Коалиционния съвет. На въпрос обаче ще разговаря с коалиционните партньори, премиерът изтъкна, че щял да говори с тях, когато има за какво.

Борисов заяви, че всеки е невинен до доказване на противното. Нека оставим сега колегите да си свършат работа, призова Борисов.

На повторен въпрос за евентуален Коалиционен съвет, премиерът посочи: "и утре е ден, и в други ден... Кое е спешното?"