Нагледахме се на арести на министри, действащи или бивши, освен пропагандната стойност на това, което се свършва, да гледаме по същество, коментира пред БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Според него ще е добре да се действа по друг начин, превантивно и ефективно. Министърът определено носи отговорност дотолкова, доколкото работа на министъра е да защити обществения интерес.

Общественият интерес не е защитен, когато един цял град остава без вода, но трябва да се види и също кой по веригата е допринесъл за бедственото положение.

"Правителството трябва да извади своите изводи. Институциите като цяло са се провалили и е крайно време да видим целия размер - кой и защо". Важно кризата да не прерасне в парламентарна криза, но Плевнелиев не вижда предпоставки за това.

Правителството носи своята отговорност за всичко, което се е случило, прокуратурата има своите аргументи и всички трябва да се поучат и да не се допускат повече безстопанственост.

Според него, "умението на премиера Борисов да действа бързо и превантивно ще му помогне и този път да не прерасне тази криза".

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Адвокатът на Нено Димов не вижда основания за задържането му

Тя допълни. че самият той не разбира от нивата за водите

Припомняме, на 9 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са иззети документи.

На 10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка.

Междувременно стана ясно, че сегашният регионален министър Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза в Перник.

Оставката на Димов, министър от квотата на патриотите в коалиционното споразумение, до голяма степен е предизвестена, особено след като Борисов си спести коментара по темата, отклонявайки лаконично отговора за времето след Коалиционен съвет.

Въпросът бе отправен и към вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който дори не намери за нужно да го коментира след вчерашното "публично убийство" със задържането на Нено Димов.

Това е деветата оставка в правителството на Бойко Борисов 3. Миналия месец бе сменен ръководителят на социалното министерство, като зам.-образователният министър Деница Сачева смени Бисер Петков.

През май месец 2019 година оставка подаде земеделският министър Румен Порожанов, покрай скандалите с къщи за гости, а нов-стар земеделски министър стана Десислава Танева. Малко преди това заради Апартаментгейт оставка подаде Цецка Цачева.

През 2018 година оставка подадоха Валери Симеонов като вицепремиер, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков, последният обаче остана зам.-министър.

Първи от правителството на Борисов 3 си отиде Петър Петров като здравен министър заменен от Кирил Ананиев.

Още арести и оставки, но не и предсрочни избори очакват социолози

Още арести и оставки, но не и предсрочни избори очакват социолози

Министрите са върха на пирамидата, а върхът на пирамидата изгнива от долу