Бисер Петков предава поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева утре. 

Това бе съобщено от МТСП, въпреки, че все още съобщение за официалното й назначаване не е изпратено от МС, нито е публикувано на страницата на правителството.

Церемонията ще се проведе в Министерството на труда и социалната политика.

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков
Обновена

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков

Премиерът не бил доволен от темповете на работа на социалното министерство

 

Припомняме, че в петък, 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания. 

Пред БНР вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков. 

Вчера стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков.  Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г. 

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков

Поисканата оставка дойде обаче в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Напреженията, свързани със социалното министерство обаче са много - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.

Предлагат Деница Сачева да наследи Бисер Петков

Предлагат Деница Сачева да наследи Бисер Петков

Консултирано е с коалиционните партньори, а с нея очакват по-добри резултати