Мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на социалния министър Бисер Петков са достатъчно ясни. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Според вицепремиера мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

Работодатели и синдикати: Бисер Петков е "курбанът" на правителството

Работодатели и синдикати: Бисер Петков е "курбанът" на правителството

"След избори някой дава фира, логично е Аврамова, но тя е фактор, а Петков не"

Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика.

"В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции", коментира Дончев по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заяви, че не очаква премиерът Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, след като самият Борисов поиска и получи оставката му.

"Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера", каза Дончев.

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Според него нямало предпоставки за смяна на министъра

По думите му от един министър се очаква да бъде и политически говорител.

Дончев каза, че в обществото са се разразили немалко драми, като акцентира върху създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде. Той смята, че тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

Вицепремиерът вярва, че един министър трябва да прави политики и с публични послания: "Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон".

"Нямам очаквания да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година", коментира Дончев друга тема.

По отношение на срещата на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, Дончев заяви: "Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество".

По думите му за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад". Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения.

"Ключовите думи са конкуренция и диверсификация", заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означава и сигурност.

Депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев също коментира пред БНР поисканата от Борисов оставка на социалния министър.

"Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани", отбеляза той.

"Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", каза Цонев.

Според него в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.