Визовият режим за българите, сделката за Ф-16, възможностите за инвестиции и бъдеща визита на американския президент в България.

Това са били основните теми, които са обсъдили по време на срещата си в Белия дом американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов.

Повод за срещата на Борисов с Тръмп била покупката на F-16

Повод за срещата на Борисов с Тръмп била покупката на F-16

Това обаче не било благодарност от страна на САЩ за покупката

Борисов е изразил интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

На премиера му станало драго, че те познавали България толкова добре

България е за пример на Германия. Трябва да им кажеш, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП, заяви Тръмп към премиера Бойко Борисов.

Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ, каза още Тръмп.

Попитан кога ще посети България, Тръмп отговор, че конкретна дата все още няма, но такава визита се обмисля.

Изключителна чест и привилегия бе да гостувам в Белия дом - символ на свободата и демокрацията. Днешната ни среща с президента Тръмп е от голяма полза за развитието на стратегическото партньорство между България и САЩ, което аз високо ценя, написа във "Фейсбук" Борисов.

Снимка 454450

Източник: Министерски съвет

Убеден съм, че американските визи за българите ще отпаднат. Премахването на визовия режим с Канада е ярък пример, че България не създава никакви проблеми. Президентът Тръмп може по този начин да остане в сърцата на българите за много дълго време.

По темата за енергийното сътрудничество отбелязахме, че България е стратегически газов хъб, чрез който съседните ни страни могат да осъществят своята диверсификация. България е най-стабилната и балансирана страна в региона и очаквам президентът Тръмп да ни посети, каза той пред репортери.

Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. В тази връзка САЩ възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Двете страни планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала "Козлодуй" при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз, стана ясно от съвместното изявление, разпространено след срещата.

В съвместното изявление на двете правителства пък се припомня дългогодишното ни стратегическо партньорство в НАТО.

Припомняме, че Борисов вчера пристигна на посещение в САЩ.

Борисов се срещна по-рано с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и Националния демократичен институт (NDI). Това се случи по време на официалното му посещение в Съединените щати.

Преди срещата българската делегация поднесе венец на Мемориала на Незнайния воин в Национален гробищен парк "Арлингтън".

Срещата между двамата държавни лидери е ключова стъпка за задълбочаване на стратегическото партньорство между двете държави.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.

Борисов в гробищния парк "Арлингтън" в САЩ: Тук човек най-много се сеща колко е ценен мирът
Обновена

Борисов в гробищния парк "Арлингтън" в САЩ: Тук човек най-много се сеща колко е ценен мирът

Снимка с надпис "Започваме" даде старт на посещението му в САЩ

България и САЩ имат отлични отношения в областта на сигурността и отбраната, както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО.

Посещението във Вашингтон е повод премиерът Борисов да потвърди сериозния подход на българското правителство към ангажимента от Срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. по отношение на разходите за отбрана.