Председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов и зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, коментираха пред БТВ, че не знаят какви са причините за изненадващото отстраняване на социалния министър Бисер Петков.

Късно снощи от Министерски съвет бе получено съобщение, че премиерът Бойко Борисов е поискал и получил оставката на Бисер Петков.

"Изненадан съм, но не до край, можеше да се предположи", каза Манолов, загатвайки, че е имало вероятно някаква причина за това премиерът да поиска оставката на Петков.

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков
Обновена

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков

Премиерът не бил доволен от темповете на работа на социалното министерство

"Бисер Петков отдавна е на точката на дузпата, може да се мисли, че сега сме в бюджетна процедура, стратегията за детето и други причини. Опитвам се да го погледна в по-политически контекст. Обикновено след избори някой началник винаги дава фира, въпросът е кой да е той. При това, което става в Перник, логично е да е министърът на регионалното развитие (Петя Аврамова), но тя е политически фактор, а Петков не е, и понеже трябва да има курбан, защо да не е социалният министър", анализира Димитър Манолов.

По думите му, министърът е имал душмани и в кабинета и в собственото си ведомство.

Манолов смята, че Бисер Петков "не умее да бие тъпана и дори да свърши нещо добро, няма душевността да си прави пиар".

Бранков от своя страна посочи, че сферата е тежка - социално подпомагане, осигуряване, пазар на труда, доходи, ТЕЛК, болнични. "Движението не може да се очаква само от министър Петков, а за координираност поне на три министерства", каза Бранков.

И двамата са категорични, че Бисер Петков не е виновен за проблема с болничните и за скандала с втората пенсия.

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Според него нямало предпоставки за смяна на министъра