Премиерът Бойко Борисов обясни на извънреден брифинг, че във вторник ще предложи Деница Сачева за за министър на труда и социалната политика.

Кандидатурата й е консултирана с коалиционните партньори, а с нея правителството ще им по-добри резултати.

петък беше поредното неразбирателство, защото не става дума само за хората с увреждания, там са и пенсионери, там са и точно тези уродливи явления, които се срещат", коментира премиерът.

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков
Обновена

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков

Премиерът не бил доволен от темповете на работа на социалното министерство

Той добави, че има предвид ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се засили. В петък го извиках и му казах, че просто никой от кабинета не иска да работи с него".

На въпрос дали ще възстанови министър Бисер Петков на поста му, както са поискали майките на деца с увреждания, премиерът заяви, че се отнася с уважение към тях и добави, че е негово право да назначава министрите и също така е негова отговорността за правителството.

Според него, "както майките защитават Бисер Петков, така много други организации одобряват, че му подписах оставката".

"Дори министрите в МС вече не искаха да работят с него. Много други организации и асоциации се обадиха, че намират за правилно това наше действие", коментира Борисов.

Борисов и Горанов хвалят кредитния рейтинг, изпреварващ всички на Балканите
Обновена

Борисов и Горанов хвалят кредитния рейтинг, изпреварващ всички на Балканите

Премиерът предлага Сачева на мястото на Петков и освобождава Николова в Перник

Деница Сачева, в момента заместник-министър по образованието, вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г. Започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции - от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане.

В периода 1999-2001 г. е била и началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговоря за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.

Припомняме, че в петък следобед изненадващо Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков като социален министър. Като мотив бе изтъкнато забавения темп, с който върви работата в министерството. Тази сутрин в интервю за БНР вицепремиерът Томислав Дончев даде повече подробности.

Поисканата оставка дойде обаче в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Напреженията, свързани със социалното министерство обаче са много - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Петков: Стратегията за детето се използва за всяване на паника

Петков: Стратегията за детето се използва за всяване на паника

Целенасочена атака срещу системата били слуховете в Сливен и Ямбол

Отделно на това Министерството не успя да успокои протестиращите среща Стратегията на детето родители и техните протести се прехвърлиха и км Закона за социалните услуги. Проблемът, както и децата в риск, засяга и други министерства като Министерство на образованието, както и Министерство на здравеопазването.

Това реално е втори път, в който Бисер Петков, преди това управител на НОИ, подава оставка. Първият път тя не бе приета, а Петков бе защитен от част от протестиращите родители от движението "Системата ни убива", както получи подкрепа и в момента от тях.