По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Той добави, че след кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година.

Вечра мeждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси.

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България, Борисов е доволен

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България, Борисов е доволен

Родината ни била готова за еврото

Премиерът Борисов също коментира: Standard&Poor's е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към нас.

По думите му, "преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък".

Борисов обясни, че "това е посланието към нашите приятели център-дясно. Благодаря на Иван Костов, направи прекрасно интервю, той даде точни оценки по много теми".

Иван Костов: Премиерът няма на кого да се довери в момента

Иван Костов: Премиерът няма на кого да се довери в момента

Социалните теми в дневния ред на страната са три

Във вторник ще предложим Деница Сачева за за министър на труда и социалната политика, обясни още Борисов. Кандидатурата й е консултирана с коалиционните партньори, а с нея правителството ще им по-добри резултати.

петък беше поредното неразбирателство, защото не става дума само за хората с увреждания, там са и пенсионери, там са и точно тези уродливи явления, които се срещат. Имам предвид ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се засили. В петък го извиках и му казах, че просто никой от кабинета не иска да работи с него".

Според него, "както майките защитават Бисер Петков, така много други организации одобряват, че му подписах оставката. Дори министрите в МС вече не искаха да работят с него".

В сряда ще има решение на МС и за освобождаването на областния управител на Перник Ирена Николова, заради кризата с водоснабдяването и протестите в града.

"Не може, пак казвам, имаше градове и области, където имаха по-тежък проблем с водата. Те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът сега им падна, подготвили сме, строим язовири, подменяме цялото водоснабдяване за стотици милиони. С Горанов се видяхме с кмета и сме му казали какво в следващите дни трябва бързо да се направи, мисли се и от къде допълнително може да се водоснабди Перник. Сушата е страхотна из цялата страна", посочи още премиерът.

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков

Премиерът иска да увеличи продължителността и качеството на живот.

"Сигурно ще струва скъпо, но ще се опитаме да го направим. Ако преценим, че здравето е на първо място, ще мислим как. Това трябва да го реши правителството. Затова искам и широк дебат - медици, еколози, граждани да кажат кое, как и какво."

Във връзка със срещата за климата в Мадрид, Борисов обясни, че не е планира да ходи, "но изведнъж тя прерасна в едно изключително важно събитие."

Гражданите на ЕС масово искат още мерки за подобряване качеството на въздуха

Гражданите на ЕС масово искат още мерки за подобряване качеството на въздуха

Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година

"Новият председател на ЕК ни събира утре в 9 часа, всички държавни ръководители. Европейският парламент и Европейската комисия поставят климатичните промени и опазването на околната среда на първо място, включително ще бъде предложено и ново по-голямо финансиране", добави той.

"Аз ще се опитам да защитя нашите въглищни централи и някои вредни производства, но те казват - първо помислете за продължителността на живота във вашата страна, защото е най-ниска в целия Европейски съюз (ЕС). Ние дишаме най-мръсния въздух в целия ЕС."

Според него, "това изисква един голям дебат - докога, колко, по какъв начин, с какви мерки, включително и през финансови инструменти за подпомагане. Ако не се съгласим, в един момент със сигурност ще ни принудят. Но здравето е на първо място."

Фандъкова няма да оттегли предложението за по-високи данъци от 2020 г.

Фандъкова няма да оттегли предложението за по-високи данъци от 2020 г.

Столичният градоначалник вярва, че решението ще доведе до по-чиста среда в София