"Социалните теми в дневния ред на страната са три - правосъдието и върховенството на закона, секторът на социално министерство, където се стигна до оставка на изключителен експерт като Бисер Петков, и липсата на вода".

Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНТ.

Той започна с анализ на последната - режимът в Перник, който по думите му не е вследствие на това, че е сушава годината.

Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива, смята Иван Костов

Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива, смята Иван Костов

Според него БСП изглеждат неубедително

"Неглижирането на проблемите е обхванало сектора на държавната администрация и самите министри, които не са в състояние да наложат приетите дори документи, наредби и стратегии през годините", отбеляза Костов. 

"Премиерът освен ловък коментатор, трябва да влезе и в ролята на добър управител на страната и да не се доверява на оценката на министрите и администраторите. Трябва да се запознае със становищата и да реши сам как да действа, защото няма на кого да се довери в момента", коментира Костов.

Той посочи, че една от основните слабости е в Министерство на финансите, откъдето се правят икономии.

"Водата е проблем на национална сигурност - освен че не може без вода, а и здравето преминава през качеството на водата", категоричен бе Иван Костов, който обясни, че обновяването на водната инфраструктура струва около 12 милиарда и е посочено откъде да се намерят парите.

Близо 11 млрд. лева е стойността на ВиК инфраструктурата  у нас

Близо 11 млрд. лева е стойността на ВиК инфраструктурата у нас

Такава оценка на публични ВиК активи се извършва за първи път в България

"Проблемът е сложен, а не в шефа на ВиК Перник, нито в областния управител, а отговорен е Министерски съвет", каза Костов. По думите му този дребен проблем може да се превърне в голям за страната.

Бившият премиер коментира срещата на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и Брекзит.

"Това е добра крачка, но медиите създадоха неправилна постановка за това какво точно е говорено на срещата. Ако се погледне внимателно, там няма визи, акцентите са върху енергийната сигурност, корупцията, свободата на медиите, проблеми от нашия дневен ред, а не в личното отношение на Тръмп към Борисов", коментира срещата Костов.

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Двете страни обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство

Той смята, че най-големият геополитически проблем за България обаче е излизането на Великобритания от ЕС - защото страната ще излезе от Съюза, а Борис Джонсън ще бъде избран за премиер, а в Англия има много българи.

"Дали Европа ще върви към федерализация или ще бъде Европа на нациите - огромен проблем, който засяга и България. Оказва се, че ние получаваме най-малко от кохезионните фондове - как се води европейска политика, най-бедните получават най-малко", посочи Иван Костов.

Той смята, че президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Италия Джузепе Конте ще паднат от власт на следващи избори.

"Но каква политика трябва да води България на този фон - трябва да води национална политика", каза бившият премиер.

Иван Костов подкрепя идеята за повишаване на данъците на старите автомобили, предложена от Йорданка Фандъкова.

"Но трябва да се подходи комплексно - градски транспорт, паркирането, тъй като въздухът е най-голямата заплаха за здравето на всички граждани, и по света е така", обясни Костов.

Бившият премиер не пожела да коментира "разпада в дясно", тъй като е излязъл от политиката и няма сили да участва в боричкания.