Meждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен.

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз, но също така Standard & Poor's отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.

65% от гражданите в еврозоната вярват в ползите за страната си от еврото

65% от гражданите в еврозоната вярват в ползите за страната си от еврото

Евробарометър: Осезаемите ползи са конкурентни пазари и по-висок жизнен стандарт

Анализаторите очакват, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

В социалната мрежа Facebook министър-председателя Бойко Борисов определи повишения кредитен рейтинг на България като "поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите".