Според резултатите от последното проучване на Евробарометър във връзка с еврозоната, 76% от запитаните са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС.

Това е най-голямата подкрепа, отчетена от въвеждането на монетите и банкнотите в евро през 2002 г. насам, и представлява увеличение с 2 процентни пункта в сравнение с миналогодишните рекордни нива. В допълнение 65 % от гражданите в еврозоната смятат, че еврото носи ползи на страната им, което също е най-високото отчитано досега равнище.

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. 80% от анкетираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се сравняват цените и да се пазарува в други страни, включително онлайн. Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е символ на единството на Европа и нейната сила в световен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки.

Осезаемите ползи от него за всички са стабилните цени, по-малките разходи за финансови операции, защитените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътуване и по-високият жизнен стандарт.

ЕЦБ зове правителствата да помагат за растежа на еврозоната

ЕЦБ зове правителствата да помагат за растежа на еврозоната

Започва стратегически преглед на паричната политика

На въпроса относно координацията на икономическата политика, включително бюджетните политики, 69% от европейците отговарят, че е необходима по-голяма координация в еврозоната, а само 7 % биха искали да има по-малко сътрудничество.

Силна е и подкрепата за икономическите реформи (80 % от запитаните), имащи за цел да се подобри ефективността на националните икономики. Това личи и от националните резултати, показващи ясно мнозинство във всички държави от еврозоната.

65% от запитаните подкрепят премахването на неудобните монети от един и два евроцента чрез задължително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те държави от еврозоната тази идея се подкрепя от абсолютно мнозинство.

Брюксел прогнозира забавяне на европейската икономика

Брюксел прогнозира забавяне на европейската икономика

Вече седем поредни години европейската икономика се намира в растеж и се очаква тя да продължи да се разраства през 2020 г. и 2021 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира: "Изминаха почти 28 години, откакто подписах Договора от Маастрихт, но продължавам да вярвам, че това е най-важният подпис, който някога съм полагал. През последните пет години работихме усилено, за да преодолеем кризата в Европа, за да гарантираме, че ползите от работните места, растежа и инвестициите достигат до всички европейци, и за да направим европейския икономически и паричен съюз по-силен от всякога."

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, обясни: "Днес еврото е по-силно от всякога и, заменяйки 19 различни валути с една-единствена, носи многобройни ползи на хората, предприятията и страните. Не е случайност, че повечето европейци одобряват еврото."

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси добави: "Отдавна отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски успехи и донесе осезаеми ползи както за европейските граждани, така и за предприятията и правителствата."

За увеличаващи се циклични рискове предупреждава шефът на БНБ

За увеличаващи се циклични рискове предупреждава шефът на БНБ

Нямало риск за състоянието на публичните финанси в България