Организаторът на Първия национален граждански протест "Не на Стратегията за детето 2019-2030 г." и създателят на група инициатива "Граждани срещу Стратегията за детето 2019-2030 г." Поли Вълчева обясни на пресконференция в БТА исканията на протестиращите.

На първо място, те настояват да се прекрати ратификацията на трети факултативен протокол от конвенцията на ООН за правата на деца, тъй като с нея България се отказва от своя суверенитет за вземането на решения по съдебни дела за нарушения на детски права и го прехвърля на Комитета по правата на детето към ООН.

По думите на Вълчева това е намеса във вътрешните работи на България, която може да доведе до негативни последици за българските семейства и българските деца.

Гражданите не желаят Стратегията за детето в настоящия й вид, защото според тях тя не очертава никакви граници на действия от страна на държавните институции и не дава ясни дефиниции на термините и понятия. В нея се налагала бедността като порок и се постановява, че родители могат да стават само богати хора.

Те настояват да се предостави публична информация относно това колко пари са взети за социални услуги за 5 години назад, като се посочат имената на лицата и организациите.

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен
Обновена

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен

По него не се работи, увери Бисер Петков

Родителите искат и оставката на ръководните постове на хората от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Агенция "Социално подпомагане".

Настояват и за това националната телефонна линия за деца да бъде прехвърлена отново в ръцете на държавата.

Според изнесеното на пресконференцията неправителствените организации, които работят с деца, осигуряват ужасни условия и те работят единствено и само за да усвояват пари. Едновременно с това от протестиращите искат достъп като наблюдатели именно в същите тези неправителствени организации.

Бяха изказани и мнения срещу т.нар. детски съд, без да се излагат никакви аргументи.

От групата срещу Стратегията за детето настояват за публичен достъп до всички документи, които касаят държавната политика спрямо семейството, детето и социалните служби, осигуряване достъп на двамата родителите до копие от всички доклади от социални услуги, както и да се изнесе информация от одита на Сметната палата за ДАЗД относно деинститулизацията й през 2009-2015.

Преглеждайки стратегията, се забелязвали още няколко странни тенденции, алармираха родителите. Според тях детето, а не семейството е в центъра на действията и процедурите, предвидени в документа. Друго голямо притеснение - дава се първенстващата роля на онова, което ще каже детето.

"Ако ще даваме неограничени права на детето, да му дадем право и да гласува", негодуват от гражданската инициатива. Според тях имаме хубави закони, но те не се спазват. Исканията им опират до искания за държавна политика по отношение на семействата, а не на детето.

Протести срещу стратегията за детето в София, Бургас и Сливен

Протести срещу стратегията за детето в София, Бургас и Сливен

Вълнения около спорен законопроект

Въпреки уверенията, че разполагат с конкретни факти и доказателства, от гражданската инициатива с изключение на документа на ООН, не посочиха нито един конкретен член от закон или документ, който да ги притеснява, както и основания за това.

Двата разказа на потърпевши от действията но социалните служби в България бяха изключително объркани, неподкрепени с документи и в тях преобладаваха обвиненията напосоки срещу всички.